Решение №60169/05.04.2022 по дело №438/2021

Спорът е допуснат до касация с Определение №60285/28.06.2021 по дело №438/2021


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Може ли в съдебен процес по предявен ревандикационен иск, в който не участват всички съсобственици, ответникът, който не е съсобственик, да се брани срещу предявения ревандикационен иск чрез възражение за нищожност на делба, поради неучастие в нея на някой от съсобствениците и може ли при това положение съдът да прогласи делбата за нищожна и да отхвърли ревандикационния иск?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в открито съдебно заседание на осми декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Бранислава Павлова

ЧЛЕНОВЕ:
Теодора Гроздева, Милена Даскалова

при участието на секретаря Анета Иванова, като изслуша докладваното от съдия М. Даскалова гр.д.№ 438 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 и сл. ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на А. Г. М. и по касационна жалба на М. Й. М., конституирана като правоприемник на Й. Г. М. и Г. Н. К., трето лице-помагач на страната на М. Й. М., срещу решение от 08.05.2020 г. по гр.д. № 858/2018 г. по описа на Софийски градски съд, в частта, с която е потвърдено решение от 31.01.2017 г. по гр.д. № 44471/2012 г. на Софийски районен съд, в частта му, с която са отхвърлени насрещни искове на Й. М. и А. М. срещу Д. С. Б. и Т. Г. Б. с правно основание чл.108 ЗС за магазин № ...., находящ се в [населено място], [улица], със светла площ 15.30 кв.м.

В касационните жалби се твърди, че решението на въззивния съд е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на процесуални правила и необоснованост- основания за касационно обжалване по чл. 281, ал. 1, т. 3 ГПК.

В открито съдебно заседание М. Й. М. и Г. Н. К., чрез процесуалния им представител адв. К., поддържат касационните жалби. Претендират присъждане на направените по делото разноски.

В открито съдебно заседание А. Г. М., чрез процесуалния си представител адв. Д. Р., поддържа подадената касационна жалба и претендира да му бъдат присъдени направените по делото разноски.

Ответницата по касационна жалба Т. Г. Б., чрез процесуалния си представител адв. Б. М., изразява становище за неоснователност на подадените касационни жалби. Претендира присъждане на направените по делото разноски.

Ответникът по касационна жалба Д. С. Б., чрез процесуалния си представител адв. Т. А., изразява становище за неоснователност на подадените касационни жалби. Допълнителни съображения са ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение №60285/28.06.2021 по дело №438/2021 3
  Определение №60285/28.06.2021 по дело №438/2021
  Може ли в съдебен процес по предявен ревандикационен иск, в който не участват всички съсобственици, ответникът, който не е съсобственик, да се брани срещу предявения ревандикационен иск чрез възражение за нищожност на делба, поради неучастие в нея на някой от съсобствениците и може ли при това положение съдът да прогласи…
 • Решение на общо събрание
  Тълкувателно решение №3/2013 от 19.12.2013 по тълк. д. №3/2013
  По въпроси, свързани с делбеното производство: 1. Допустим ли е самостоятелен иск за установяване нищожност на договор за доброволна делба по чл. 75, ал. 2 ЗН? 2. Нищожен ли е договорът за доброволна делба, при който насрещната престация е алеаторна уговорка? 3. Може ли лице, придобило права по време на…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари