Решение №60168/23.12.2021 по дело №4047/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 307 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 303 ал. 1 т. 5 ГПК

Анотация

Въпрос
Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

2

решение по гр.д.№ 4047 от 2021 г. на ВКС на РБ, ГК, първо отделение

Р Е Ш Е Н И Е

№ 60168

гр.София, 23.12.2021 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният касационен съд на Република България, първо отделение на Гражданска колегия в открито съдебно заседание на осми декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

при участието на секретаря Анета Иванова, като взе предвид докладваното от съдия Т.Гроздева гр.д.№ 4047 от 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.303, ал.1, т.5 ГПК.

Образувано е по молба на М. Г. И. за отмяна на основание чл.303, ал.1, т.5 ГПК на влязло в сила решение № 20265372 от 01.12.2020 г. по гр.д.№ 52395 от 2019 г. на Софийския районен съд, II гражданско отделение, 156 състав.

В молбата за отмяна и в открито съдебно заседание пълномощникът на молителката твърди, че поради нарушение на процесуалните правила /неправилно призоваване на М. И. чрез залепване на уведомление/ същата е била лишена от право да участва в производството по делото.

В писмен отговор от 04.10.2021 г. и в открито съдебно заседание пълномощникът на ответниците И. И. И. и Г. И. И. оспорва молбата за отмяна. Моли същата да бъде оставена без уважение и на ответниците по молбата да се присъдят направените по делото пред ВКС разноски.

Върховният касационен съд, състав на първо отделение на Гражданска колегия приема, че молбата за отмяна е основателна и като такава следва да бъде уважена поради следното: Производството за отмяна е средство за извънинстанционен контрол на неправилни съдебни решения на изрично посочените в чл.303, ал.1 ГПК и чл.304 ГПК основания. Когато молителят основава искането си за отмяна на решение на разпоредбата на чл.303, ал.1, т.5 ГПК /лишаване на страната от правото й да участва в делото вследствие нарушение на съответните правила/ и е представляван по делото, по което е постановено решението, от особен представител, за да се приеме, че същият е редовно призоваван по това дело, следва да са спазени изискванията на закона за назначаване на особен представител. А съгласно чл.47 ГПК, за да се пристъпи към залепване на уведомление на вратата, на пощенската кутия, на входната врата или на видно място около нея и последващо назначаване на особен представител на ответника по делото, на първо място законът изисква ответникът да не може да бъде намерен на посочения от ищците адрес в продължение на един месец. Това следва да бъде удостоверено от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари