Определение №60167/21.10.2021 по дело №3133/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60167

  София, 21.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на деветнадесети октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Ваня Атанасова гр.д. № 3133/2021 година.

  Производството е по чл. 307, ал. 1 ГПК.

  Подадена е молба от П. А. С. и С. А. К., чрез процесуалния им представител адв. Л. М., за отмяна, на основание чл. 303, ал. 1, т. 5 и т. 6 ГПК, на влязло в сила определение от 29. 04. 2015 г. по гр. д. № 2001/2014 г. на РС – Видин, с което: е постановено,че на основание чл. 49 и чл. 51 ЗН, П. А. С. и С. А. К. губят правото да приемат наследството оставено от А. С. К., починал на 16. 12. 2013 г., за което е съставен акт за смърт № 0690 от 17. 12. 2013 г. на Община – Видин; е постановено е отказът да се впише в нарочната книга към РС – Видин; е прекратено производството по гр. д. № 2001/2014 г. на РС – Видин.

  Твърди се, че двамата молители са наследници на починалия им баща А. С. К., който приживе е изтеглил потребителски кредит от „Банка ДСК“ ЕАД, останал неиздължен. Дружеството е инициирало производство по чл. 51, ал. 1 ЗН, по което съдът им е определил срок, в който да заявят приемат ли наследството на баща си или се отказват от него и ги е предупредил за последиците по чл. 51, ал. 2 ЗН от неподаване на отговор в определения от съда срок. Молителите не са били уведомявани за образуваното дело и за хода на същото, по отношение на тях е била приложена е била разпоредбата на чл. 47 ГПК, приложима за ответници в исково производство, и им е бил назначен особен представител, на основание чл. 47, ал. 6 ГПК. Последният не е заявил в предоставения от съда срок дали призованите към наследяване приемат или се отказват от наследството, поради което съдът, с определението чиято отмяна се иска, е постановил, че П. С. и С. К. губят право да приемат оставеното от баща им наследство, постановил е вписване на отказа в нарочната книга към РС-Видин и е прекратил производството по делото. Твърди се, че описаните по-горе действия на съда нарушават процесуалния закон и са лишили молителите от възможността да участват по делото лично или чрез определен от тях надлежен представител. Иска се отмяна на определението и връщане на делото за ново разглеждане от районния съд.

  Подаден е писмен отговор от „Банка ДСК“ АД, чрез главен юрисконсулт ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари