*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация с Определение №60329/20.07.2021 по дело №1693/2021


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Дължи ли съдът, сезиран с иск по чл. 109 ЗС, преценка за това дали създаваните от ответниците пречки за използване на съседния имот са по-големи от обикновените по смисъла на чл. 50 ЗС?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в публично заседание на седми декември две хиляди двадесет и първа година в състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОНКА ДЕЧЕВА, ВАНЯ АТАНАСОВА

при секретаря Даниела Никова изслуша докладваното от съдията Д. Ценева гражданско дело № 1693/2021 година и за да се произнесе, взе предвид :

Производството е по чл. 290 ГПК и сл.

История на спора

С определение № 60329 от 20.07.2021 г. по гр.д. № 1693/2021 г. на ВКС, І г.о., на основание чл. 280, ал.1, т.1 ГПК е допуснато касационно обжалване на въззивно решение № 52 от 03.02.2020 г. по в.гр.д. № 509  /  2019 г. на Русенския окръжен съд в частта, с която В. В. С. е осъдена на основание чл. 109 ЗС да премахне котела в пристроената към къщата й сграда в УПИ .... в кв. ....по плана на [населено място].

Жалбоподателката В. С. чрез своя процесуален представител адв. Я. П. поддържа, че в тази част въззивното решение е неправилно поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила във връзка с преценката на събраните гласни доказателства, и нарушение на материалния закон. Счита, че изводът на въззивния съд, че монтираният в собствената на ответницата постройка котел на твърдо гориво създава за ищците пречки да ползват собствения си имот, по-големи от обикновените, е необоснован и не кореспондира със заключенията на приетите съдебно- технически експертизи.

Ответниците по касация Х. И. А. и Л. Р. А. изразяват становище, че въззивното решение е правилно и обосновано. Считат, че са доказали по несъмнен начин наличието на предпоставките за уважаване на предявения иск по чл. 109 ЗС-незаконноста на извършеното от ищцата действие, изразяващо се в изграждане на отоплителна инсталация с котел на твърдо гориво без издадено разрешение за строеж, и пречките, които тя създава да ползват собствения си имот.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

Съдът е сезиран с иск с правно основание чл. 109 ЗС, предявен от Х. И. А. и Л. Р. А. против В. В. С. за осъждане на ответницата да премахне котела на твърдо гориво, монтиран в изградената в собствения й имот стопанска постройка, и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение №60329/20.07.2021 по дело №1693/2021 3
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Дължи ли съдът, сезиран с иск по чл. 109 ЗС, преценка за това дали създаваните от ответниците пречки за използване на съседния имот са по-големи от обикновените по смисъла на чл. 50 ЗС?
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. Допустим ли е искът по чл. 109 ЗС срещу собственик на недвижим имот или срещу собственик на съседен имот за прекратяване на неоснователно действие, извършено чрез строеж, изграден в отклонение на издаденото разрешение и на други строителни книжа или в нарушение на действащи разпоредби, което действие осуетява или ограничава…
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. Как се определя цената на иска и дължимата държавна такса по искове с правна квалификация чл. 109 ЗС? 2. Подлежат ли на вписване исковите молби по чл. 109 ЗС? 3. Необходимо ли е ищецът по иск с правна квалификация чл. 109 ЗС във всички случаи да доказва, че неоснователното…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари