Определение №60164/21.12.2021 по дело №2702/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60164

  София, 21.12.2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 09 декември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  ч.гр.дело № 2702 / 2021 година

  Производството е по чл. 274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба, подадена от Д. И. М. против определение № 260107 от 24.03.2021 г. по гр.д.№ 1402/2020 г. на Окръжен съд-Варна, постановено на основание чл. 248 ГПК, с което е изменено въззивно решение № 260707 от 21.12.2020 г. по гр.д.№ 1402/2020 г. в частта му относно разноските, като частният жалбоподател е осъден да заплати на Ю. Г. К. допълнителна сума в размер на 2772 лв., представляваща разликата между присъдените с въззивното решение 350 лв. до пълния размер на разноските 3122 лв. за производството пред Варненски окръжен съд и пред Варненски РС и е оставена без уважение молбата на Д. И. М. за изменение на същото решение в частта за разноските.

  В частната жалба се прави оплакване за неправилност поради това, че не е отчетен резултата от спора, конкретно това, че е оттеглен иска от първоначалния ищец против Ю. К. още в първото съдебно заседание, но РС е пропуснал да прекрати производството, че е уважен първоначалният иск против другата ответница, че е прекратено производството по иска по чл. 43, ал.1 б.“а“ ЗН, предявен от ответниците против него, при което ответника по този иск има право на разноски и че е отхвърлен другия предявен инцидентен иск от тях против него. По същество моли разноските да се редуцират до 1/3 или евентуално 1/2 от общия им размер.

  Ответниците по частната жалба я оспорват, като считат, че съдът е съобразил посочените обстоятелства в решението и последващото определение.

  Върховният касационен съд, тричленен състав на първо гр. отделение, като прецени оплакванията в частната жалба и данните по делото, намира следното:

  Жалбата е постъпила в срок, изхожда от процесуално легитимирана страна, против определение, което подлежи на обжалване е, поради което съдът я преценява като допустима, съгласно чл. 274, ал.2, изр. 1 във вр. с ал.1 т. 2 ГПК.

  Съгласно т.24 от ТР № 6/2012 г. на ОСГТК на ВКС, определението на въззивния съд за допълване или изменяне на въззивното решение в частта за разноските се обжалва по реда на чл. 274, ал.2 ГПК. Затова съдът не обсъжда изложението към частната жалба.

  За да постанови обжалваното определение, съдът е съобразил следното:

  С въззивното решение на основание чл. 78, ал. 3 от ГПК ответницата Г. Г. е осъдена ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари