Определение №60159/14.12.2021 по дело №4568/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Дали прогласяването на съдебната спогодба за нищожна има за последица възстановяване висящността на делбеното производство, въпреки постановеното след одобряване на спогодбата определение за прекратяване на производството?

Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и шести ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Камелия Маринова

ЧЛЕНОВЕ:
Веселка Марева, Емилия Донкова

като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева ч.гр.д.№ 4568 по описа за 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

История на спора

Образувано е по частна жалба на К. В. К.-Н. и С. В. К. чрез пълномощника им адв. Г., срещу определение № 273523 от 13.09.2021г. по ч.гр.д. № 2740/2021г. на Софийски градски съд. С него е потвърдено определение № 31141 от 03.02.2020г. на Софийски районен съд по гр.д. № 732/1992г., с което е констатирано, че производството по делото е прекратено и поради това е постановено отделяне на молба с вх. № 1125165/22.08.2016г., заедно с всички съставени до момента документи - молби, жалби, и съдебни актове за образуване на ново дело за допускане и извършване на съдебна делба на процесния имот.

В частната жалба се поддържа на първо място, че съдът не е спазил задължителните указания в определението на Софийски апелативен съд по ч.гр.д. № 1737/2021г., според които с прогласяване на съдебната спогодба за нищожна следва да се считат за отменени както определението за нейното утвърждаване, така и определението за прекратяване на делото. Изложени са съображения, че след прогласената нищожност на съдебната спогодба производството по делбеното дело следва да продължи, без да е необходимо по някакъв ред да се отменя определението за прекратяване на делото след спогодбата. Налице е влязло в сила решение по допускане на делбата и производството следва да продължи с извършване на делбата. Приетото от съда, че следва да се образува ново дело за допускане и извършване на делба е незаконосъобразно, а и нецелесъобразно, след като започнатото делбено дело е налице.

Писмен отговор е представен от ответницата Б. И. С. чрез пълномощника адв. А. М.. В него се заявява оспорване на частната жалба и са изложени доводи за правилност на обжалваното определение.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение счита, че частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал.1 ГПК срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и е допустима.

Обстоятелствата по делото са следните: Гражданско дело № 732/1992г. на Софийски районен съд е образувано по искова молба на И. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари