Решение №60158/08.11.2021 по дело №650/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60158

  гр. София, 08.11.2021г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ наказателно отделение, в открито съдебно заседание на двадесети октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Биляна Чочева

  ЧЛЕНОВЕ: Петя Шишкова

  Димитрина Ангелова

  в присъствието на секретаря Ил. Рангелова и прокурора от ВКП Кирил Иванов, като разгледа докладваното от съдия Шишкова КНД № 650 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.423, ал.1 от НПК.

  Образувано е по повод на постъпило искане от защитника на осъдения Т. Н. А. за възобновяване на НОХД № 1649/2018г. по описа на Районен съд – Хасково, и отмяна на присъда № 71 от 29.10.2019г., с която е признат за виновен в осъществено престъпление по чл.132, ал.1, т.2, вр. чл.129, ал.2, вр. ал.1 от НК и е осъден на лишаване от свобода за срок от шест месеца при първоначален „общ“ режим.

  В молбата се твърди, че А. не е знаел за воденото срещу него съдебно производство, не се е укривал, уведомил е органите на досъдебното производство, че ще пребивава в Кралство Белгия, и е научил за присъдата едва след получаване на европейската заповед за арест. Иска се ново разглеждане на делото, за да бъде реализирано правото му на защита в пълен обем.

  В съдебно заседание защитникът поддържа искането. Изтъква, че на Т. А. не е бил връчен обвинителен акт, че избраният от него адвокат е бил упълномощен да го представлява само на досъдебното производство, че няма доказателства за умишленото му укриване.

  Представителят на ВКП намира искането за неоснователно. Твърди, че осъденият е знаел за обвинението, и при привличането му като обвиняем е посочил два адреса – в България и чужбина, но не е намерен на нито един от тях и се е наложило да бъде обявен за общодържавно издирване.

  Осъденият А. моли за възобновяване на делото или за намаляване на наказанието.

  Върховният касационен съд, след като обсъди материалите по делото и доводите на страните, намери следното:

  Постановената присъда на Районния съд в гр. Хасково не е обжалвана или протестирана и е влязла в законна сила на 13.11.2019г. По повод издадена на 02.03.2020г. европейска заповед за арест на прокурор при Районна прокуратура – гр. Хасково, на 10.09.2021г. А. е предаден на Република България от Белгийските власти за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. Осъденият е приведен в затвора в гр. Стара Загора на 15.09.2021г.

  Молбата за възобновяване е подадена на 17.06.2021г. Шестмесечният срок по чл.423, ал.1 от НПК в случаите, когато осъденият е бил задържан от компетентните власти на чужда държава, тече от момента, в който лицето реално е могло да упражни правото си да поиска преразглеждане на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари