Решение №60157/16.03.2022 по дело №2062/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  РЕШЕНИЕ

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  № 60157

  [населено място], 16.03.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в открито съдебно заседание на шестнадесети ноември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  при участие на секретаря Лилия Златкова

  като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т. д. 2062 по описа за 2020 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 290 от ГПК.

  „Акт софт“ АД и „Риана ЕООД“ ЕООД чрез адвокат И. Б. обжалват решение № 1444 от 02.07.2020 г. по в.т.д. 5322/19 г. на Софийски апелативен съд, ТО, 13 състав, с което е обезсилено решение № 6097 от 15.08.2019 г. по гр.д. 15 159/17 г. по описа на Софийски градски съд, I-13 състав и е върнато делото на същия съд за ново разглеждане, както и са осъдени жалбоподателите да заплатят държавна такса в размер на 684 914,59 лв.

  Излагат съображения за недопустимост на съдебното решение, както и подробни съображения за индивидуализация на ответника. Сочат, че с молба вх. № 102774/30.07.2018 г. на СГС били посочили, че ответник е Министерски съвет, юридическо лице по чл. 40, ал. 3 от Закона за администрацията – Администрация на Министерски съвет. Изтъкват, че искът не е срещу Министерски съвет, като колективен административен орган на изпълнителната власт.

  Решението на апелативния съд било недопустимо, защото такива искове не били предявени от ищците и не били предмет на делото.

  Навеждат основание за отмяна на решението съгласно чл. 281, т. 3, пр. 2 от ГПК, съществено нарушение на процесуалните правила – решението било постановено в противоречие на чл. 12 и чл. 235 от ГПК. Освен това излагат съображения, че правните твърдения на ищците в исковата молба обвързват съда. Съдът бил длъжен да разгледа исковете, така както са предявени от ищеца и срещу ответника, посочен от него.

  Считат, че решението следва да се отмени на основание чл. 281, т. 3, пр. 1 от ГПК. Анализират чл. 8 а от Закона за регистър Булсат и излагат доводи, че ако колективният административен орган - Министерски съвет на Р България, не е юридическо лице, обективно невъзможно е да бъде вписан в регистър БУЛСТАТ, а е налице вписване на юридическото лице съгласно чл. 40, ал. 3 от ЗАдм. Многократно било сочено, че легитимиран ответник по предявените искове е юридическото лице по чл. 40, ал. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари