Решение №60141/30.09.2021 по дело №719/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60141

  София, 30.09.2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, второ наказателно отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти септември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Жанина Начева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Бисер Троянов

  2. Петя Шишкова

  при секретаря Галина Иванова и с участието на прокурора Ивайло Симов, разгледа докладваното от съдия Троянов наказателно дело № 719 за 2021 г.

  Производството е по реда на глава тридесет и трета от НПК, образувано по искане на осъдената Л. К. К., чрез защитника адвокат Р. Д., за възобновяване на наказателното производство, отмяна на влязлата в сила на 12.04.2021 г. присъда от 09.03.2020 г. по н.о.х.д. № 1941/2018 г. на Пловдивския районен съд и връщане на делото за ново разглеждане.

  В искането са развити доводи за възобновяване на делото, на основание чл. чл. 423, ал. 1 от НПК, поради неучастието на осъдената в съдебното производство. Направено и особено искане – делото да се изпрати на Пловдивския апелативен съд за произнасяне по чл. 422, ал. 1, т. 5 от НПК в случай, че отправеното до Върховния касационен съд искане е неоснователно.

  В съдебно заседание пред касационната инстанция осъдената Л. К. К. и нейният защитник адвокат Р. Д. поддържат искането по изложените в него съображения и допълнително развиват доводи за нарушение на процедурата по чл. 269 от НПК.

  Прокурорът от Върховна касационна прокуратура счита искането за неоснователно, тъй като осъдената е знаела за воденото срещу нея наказателно преследване и лично е участвала в проведените на досъдебното производство следствени действия и в хода на първоинстанционното съдебно производство.

  Върховният касационен съд, след като обсъди искането, развитите в съдебно заседание съображения и извърши проверка в рамките на касационните основания за възобновяване, намира следното:

  С решение № 260109 от 12.04.2021 г. по в.н.о.х.д. № 921/2020 г. Пловдивският окръжен съд потвърдил изцяло присъда № 79 от 09.03.2020 г., по н.о.х.д. № 1941/2018 г., по описа на Пловдивския районен съд, с която осъдената Л. К. К. била призната за виновна в това, че на 17.04.2006 г. в [населено място], в жалба пред надлежен орган на властта – главния прокурор на Република България, набедила С. Б. П., Г. Б. П. и В. Б. П. в престъпление изнудване, като е знаела, че са невинни, поради което и на основание чл. 286, ал. 1 от НК и чл. 54 от НК ѝ наложил наказание от една година лишаване от свобода при първоначален общ режим. Първоинстанционният съд привел, на основание чл. 68 от НК, в изпълнение наказанието от осем ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари