Решение №60141/27.10.2021 по дело №542/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  9

  Р Е Ш Е Н И Е

  №60141

  гр. София, 27 октомври 2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо наказателно отделение, в съдебно заседание на петнадесети септември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАЛЯ РУШАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ДЕНИЦА ВЪЛКОВА

  ТАТЯНА ГРОЗДАНОВА

  при участието на секретаря Марияна Петрова и в присъствието на прокурор Гебов, изслуша докладваното от съдията Рушанова дело № 542/2021 година и съобрази следното:

  Касационното производство е образувано по касационни жалби на защитниците на подсъдимите А. Д. А. и К. П. Я. срещу присъда от 18.01.2021г. на Апелативния специализиран наказателен съд, постановена по внохд № 21/20г. по описа на същия съд.

  В жалбата на защитника на подс. А. и допълнението към нея подробно се развиват съображения за незаконосъобразност на атакувания съдебен акт в осъдителната му част, като се претендира наличието на всички касационни основания по чл. 348, ал. 1 от НПК. Отправя се упрек към извършения от въззивната инстанция доказателствен анализ, като се оспорват фактическите изводи в няколко насоки: че подс. А. е „осигурявал цигарите без акцизен бандерол”; че на „..22.02.2016г. подсъдимите А. и Я. са се сговорили да вършат съгласувано престъпления по чл. 234 от НК”. Изтъкват се съображения, че нито от изготвените ВДС, нито от приетите за достоверни свидетелски показания на св. М. К., може със сигурност да се направят посочените фактически изводи. Отделно се сочат доводи, че присъдата се основава на данни, събрани при експлоатиране на СРС и на обясненията на жалбоподателя, поради което е нарушена разпоредбата на чл. 177 от НПК .

  В заключение се иска отмяна на атакувания съдебен акт и оправдаване на подсъдимия или, при условията на алтернативност, отмяна на акта и връщане на делото за новото му разглеждане от друг състав на въззивния съд или изменение на акта с намаляване размера на наложеното наказание.

  Недоволен от въззивната присъда останал и подсъдимият К. Я., който чрез защитника си, я е обжалвал. В жалбата и допълнението към нея се развиват подробни съображения за наличието на всички касационни основания. В обобщен вид се оспорва извода на съда за безспорна и несъмнена доказаност на обвинението, като се заявява че той е основан на процесуална дейност, съдържаща редица недостатъци – превратно тълкуване на доказателствата, фактически изводи, основани на предположения и при липса на доказателствена обезпеченост; неправилна оценка на ВДС, събрани чрез специални разузнавателни средства. Твърди се, че въззивният съд е оставил без отговор и обсъждане част от доводите във въззивната жалба в разрез с изискванията на чл. 339, ал. 2 от НПК, като се твърди наличие на „липса на мотиви” по смисъла на чл. 348, ал. 3, т. 2 от НПК. Поддържат се съображенията за допуснати процесуални нарушения при изготвяне на обвинителния ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари