Решение №60138/26.01.2022 по дело №723/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60138/2021 г.

  София, 26.01.2022 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, състав на второ отделение на гражданска колегия, в открито съдебно заседание на осми ноември две хиляди двадесета и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

  ЧЛЕНОВЕ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  при участието на секретар Теодора ИВАНОВА

  изслуша докладваното от съдията БАЛЕВСКА

  гр.дело № 723/2021 година и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по чл.290-293 ГПК.

  Д. Д. М. от [населено място] - адвокат на САК, лично обжалва и иска да се отмени въззивно Решение № 260061 от 09.11.2020 година по В.гр.д . № 525/2020 година на ОС-Хасково , произнесено в производство по чл. 108 ЗС във вр. с чл. 54, ал.2 ЗКИР. С касационната жалба се релевира довод за недопустимост, поради нередовност на исковата молба и разгледан незаявен иск. Поддържа се довод за нищожност на въззивното решение , доколкото съдебно-техническата експертиза е част от съдебното решение , а същата не е приподписана нито от районния съдия, нито от състава на въззивния съд. Алтернативно се поддържат доводи за неправилност , поради допуснати съществени процесуални нарушения, резултат на необективна и едностранна преценка на доказателствата по делото, неизяснена фактическа обстановка относно кадастралните граници на имота от 1968 година , необоснованост.

  Ответникът по касация М. Г. К., чрез процесуалния си представител адв. С. А.- АК П. поддържа доводи за липсата на предпоставки за отмяна на обжалвания съдебен акт; счита ,че депозираната касационна жалба е неоснователна , а обжалваното решение е валидно, допустимо и правилно , постановено в съответствие с материалния и процесуален закон . Претендират се разноските за защита пред настоящата инстанция.

  Върховният касационен съд, състав на второ отделение на гражданска колегия след преценка на доводите на страните касаещи наличието на пороци на въззивното решение касаещи неговата валидност, процесуална недопустимост и правилност , в рамките на правомощията си по чл. 290-293 ГПК , намира :

  С посоченото решение , окръжният съд в правомощията си на въззивна инстанция по чл. 258 и сл. ГПК е потвърдил Решение № 225 от 27.05.2019 година по гр.д. № 1172/2018 год. на РС-Димитровград , с което е прието за установено по отношение на Д. Д. М. от [населено място] , [община] , че М. Г. К. от [населено място] е собственик на отразената графично между : т. 3; североизточния ъгъл на масивна жилищна сграда,находяща се в УПИ *, кв.46 по подробния ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари