Решение №60135/27.09.2021 по дело №513/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60135

  гр. София, 27.09.2021г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ наказателно отделение, в открито съдебно заседание на двадесети септември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петя Шишкова

  ЧЛЕНОВЕ: Надежда Трифонова

  Петя Колева

  в присъствието на секретаря Ил. Рангелова и прокурора от ВКП Калин Софиянски, като разгледа докладваното от съдия Шишкова КНД № 513 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.423, ал.1 от НПК.

  Образувано е по повод на постъпила молба от осъдения Я. Ю. А. за възобновяване на НОХД № 302/2019г. по описа на Районен съд – Нова Загора, и отмяна на присъда № 2 от 10.01.2020г., с която е признат за виновен в осъществено на 24.09.2014г. в [населено място] престъпление по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл.195, ал.1, т.3, т.4 и т.5, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.“а“ и б.“б“ от НК и е осъден на лишаване от свобода за срок от три години при първоначален строг режим.

  С молбата се иска ново разглеждане на делото. А. твърди, че е напуснал България в края на 2015г. и до предаването му по европейска заповед за арест е пребивавал в Кипър.

  В съдебно заседание назначеният служебен защитник моли на осъденото лице да бъде предоставена възможност за лично участие в наказателното производство.

  Представителят на ВКП намира искането за неоснователно. Твърди, че осъденият е знаел за обвинението срещу него и сам се е лишил от възможност да участва лично в производството по делото.

  Осъденият А. моли за възобновяване на делото.

  Върховният касационен съд, след като обсъди материалите по делото и доводите на страните, намери следното:

  Постановената присъда на Районния съд в гр. Нова Загора не е обжалвана или протестирана и е влязла в законна сила на 28.01.2020г. По повод издадена на 13.08.2020г. европейска заповед за арест на прокурор при Районна прокуратура – гр. Стара Загора, на 27.03.2021г. А. е предаден на Република България от Кипърските власти за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. Осъденият е приведен в затвора в гр. Стара Загора на 29.03.2021г.

  А. е подал молбата за възобновяване на 12.05.2021г. Шестмесечният срок по чл.423, ал.1 от НПК в случаите, когато осъденият е бил задържан от компетентните власти на чужда държава, тече от момента, в който лицето реално е могло да упражни правото си да поиска преразглеждане на делото и да участва в производството пред ВКС, т.е. от датата, на която осъденият е постъпил в някое от местата за лишаване от свобода за изпълнение на наложеното му наказание – 29.03.2021г. По посочените аргументи, ВКС приема, че искането за възобновяване е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари