Решение №60134/08.11.2021 по дело №1062/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60134

  София, 08.11. 2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в съдебно заседание на двадесет и първи октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател:Маргарита Соколова

  Членове:Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  При секретаря Емилия Петрова, като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. № 1062/2021 г., и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по чл. 290 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на М. Г. Г. срещу решение № 232/04.08.2020 г. по в. гр. д. № 628/2020 г. на Хасковския окръжен съд, с което е потвърдено решение № 79/29.01.2020 г. по гр. д. № 2263/2019 г. на Хасковския районен съд в частта, с която е отхвърлен предявен от касатора срещу Д. З. Р. и П. З. Р. иск с правно основание чл. 109, ал. 1 ЗС за осъждането на ответниците да премахнат построеното в поземлен имот с идентификатор ...........по кадастралната карта на [населено място] барбекю с навес/беседка.

  Ответниците по касация - ответници по иска, не са взели становище по жалбата.

  Върховният касационен съд на РБ, състав на І-во г. о., провери заявените с жалбата основания за отмяна на въззивното решение и за да се произнесе, взе предвид следното:

  По делото е установено, че страните са съсобственици на поземления имот, като ищецът притежава 1/3 ид. ч., в какъвто размер са и притежаваните от всеки от ответниците права. Всеки от тях притежава и самостоятелни обекти в сградата, изградена в имота.

  Със заключения на техническа експертиза е установено, че в северозападната част на имота е изграден от ответниците навес с размери 3.75/5.30 м, височина до стрехата 2.30 м и до високата част на покрива - 2.60 м. Конструкцията е изпълнена от дървени вертикални греди, закрепени към прилежащия терен /бетонна площадка/ посредством метални планки с болтове. Навесът има две ограждащи стени, представляващи масивни огради със съседните имоти. Покривът е от дървена покривна конструкция с едностранен наклон, покрита с ондулин. Във вътрешното пространство на навеса е изградено монолитно барбекю с размери 1.70/1.00 м и височина 2.25 м до комина, което е от тухлена зидария, облицовано с гнайсови плочки. Според вещото лице навесът не представлява допълващо застрояване по смисъла на чл. 41 ЗУТ, а е преместваем обект съгласно чл. 56 ЗУТ и по смисъла на пар. 5, т. 80 от ДР на ЗУТ. Барбекюто е елемент от градинско обзавеждане с височина до 2.50 м от прилежащия терен и следва да се издаде разрешение за поставяне по ред, установен с наредба на общинския съвет, като не се изисква издаване на разрешение за строеж, нито учредяване на право на строеж ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари