Решение №60133/26.07.2021 по дело №480/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60133

  гр. София, 26 юли 2021 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо наказателно отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и първи юни две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: РУЖЕНА КЕРАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЕЛЕНА КАРАКАШЕВА

  ДЕНИЦА ВЪЛКОВА

  при участието на секретаря МАРИЯНА ПЕТРОВА и прокурора от ВКП СТЕЛИЯНА АТАНАСОВА изслуша докладваното от съдия Вълкова н. д. № 480 / 2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е образувано по постъпили две касационни жалби от подсъдимия А. Ю. Р., от които първата е саморъчно написана и подадена лично от него, а втората е подадена чрез упълномощения защитник - адвокат Б. Я. от АК-Бургас. С двете касационни жалби се оспорва въззивно решение №28/29.03.2021г., постановено по ВНОХД № 11 / 2021 год. по описа на Апелативен съд – Бургас, като се релевират всички касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1, т.2 и т.3 от НПК. Иска се отмяна на решението в осъдителната част и връщане на делото за ново разглеждане на въззивния съд и алтернативно оправдаване, прилагане на закон за по-леко наказуемо престъпление или намаляване на наложеното с присъдата наказание. В писмено допълнение към касационните жалби се сочат подробни доводи относно наличието на претендираните касационни основания.

  В съдебно заседание пред Върховния касационен съд подсъдимият се явява лично. Явява се и служебният защитник – адвокат П. Д., конституирана пред настоящата инстанция поради изрично направен отказ от подсъдимия да бъде защитаван от упълномощения защитник – адвокат Я.. Подсъдимият и служебният защитник поддържат касационните жалби и претендират уважаването им, като в последната си дума подсъдимият поддържа искането за връщане на делото за ново разглеждане или да се намали наложеното наказание.

  Частният обвинител М. Р. и повереникът му – адвокат Е. Д., редовно призовани, не се явяват и не изразяват становище по касационните жалби.

  Прокурорът от Върховна касационна прокуратура счита, че въззивното решение е законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

  Върховният касационен съд, първо наказателно отделение, като обсъди доводите на страните и извърши проверка на атакувания въззивен съдебен акт в пределите на чл. 347, ал.1 от НПК, установи следното:

  С присъда № 245/ 23.09.2020 год., постановена по НОХД № 1091/2019 год. по описа на Окръжен съд – Бургас, подсъдимият А. Ю. Р. е оправдан по обвинението за извършен на 15.04.2019 г. , в [населено място],[жк], грабеж по чл.198, ал.1 от НК, против собствеността на частния обвинител М. Р. относно мобилен телефон, СИМ карта и мъжки портфейл на обща стойност 63 лева и е признат за виновен, че по същото време и на същото място, в съучастие с брат си К. Р. и зет си И. А., като съизвършители, отвлекли частния обвинител М. Р., като деянието е извършено от повече от две лица, поради което и на основание чл.142, ал.2, т.2, вр. ал.1 вр. чл.20, ал.2, вр.чл.54, ал.1 от НК го осъдил на девет години лишаване от свобода, при първоначален строг режим на изтърпяване на основание чл.57, ал.1, т.2 б.“а“ от ЗИНЗС.

  На основание чл.59, ал.1, т.1 от НК съдът е постановил да се приспадне от срока на наложеното наказание лишаване от свобода времето, през което подсъдимият А. Р. е бил задържан с мярка за неотклонение задържане под стража, считано от 17.04.2019 г. до влизане на присъдата в сила.

  С присъдата са разрешени въпросите за веществените доказателства и деловодните разноски, които на основание чл. 189, ал.3 от НК са възложени в тежест на подсъдимия.

  С решение № 28/29.03.2021г. по ВНОХД №11/2021г. по описа на Апелативен съд – Бургас присъдата е потвърдена изцяло.

  Касационните жалби срещу въззивното решение са допустими, тъй като са подадени в законоустановения срок срещу съдебен акт от кръга на посочените в чл. 346 от НПК и от лице, което има право на това.

  Разгледани по същество, касационните жалби са неоснователни. Направените аналогични оплаквания в двете касационни жалби и постъпилото саморъчно допълнение към тях позволява

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари