Решение №60133/17.12.2021 по дело №2333/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60133

  София 17.12.2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в съдебно заседание на тринадесети октомври, две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  при секретаря Славия Тодорова

  изслуша докладваното от съдията Първанова гр. дело № 2333/2021 г.

  Производството е по чл.307,ал.2 ГПК.

  Образувано е по молба на А. А. К., [населено място], подадена чрез процесуалния представител – адвокат К. Б., за отмяна на влязлото в сила решение № 260204/09.10.2020 г., постановено по гр. д. № 341/2020 г. по описа на Районен съд - Русе. С посоченото решение е допусната съдебна делба между Н. А. К., А. А. К., Д. И. Д. и И. Н. Б. на недвижим имотсамостоятелен обект в сграда, находящ се в [населено място],[жк], [улица], [жилищен адрес] с идентификатор *****, представляващ апартамент, състоящ се от две стаи, дневна кухня и сервизни помещения с площ 77,74 кв. м., прилежащи части – изба № 8 от 3,65 кв. м., 0,643 % идеални части от общите части на сградата и от отстъпеното право на строеж, при равни права – по 1/4 идеална част за всеки от четиримата съделители.

  Молбата за отмяна се поддържа на основание чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК. Молителят твърди, че не е участвал по делото поради нарушаване на процесуалните правила за надлежно призоваване, връчване на съдебните книжа и осигуряване на възможност за защита в производството по допускане на съдебна делба. Сочи, че е бил потърсен от призовкар на посочения в исковата молба адрес. Последният обаче не е удостоверил, че ответникът не може да бъде намерен на адреса в продължение на един месец и не може да се намери лице, което да е съгласно да получи съобщението, но въпреки това на 02.03.2020 г. е залепил уведомление на входната врата на молителя. На 07.05.2020 г. съдът е разпоредил извършване на служебна справка за постоянен, настоящ адрес и месторабота на молителя, като същият е бил потърсен за връчване на съобщение и на адрес на [улица]в [населено място]. Били отразени три дати на посещение от призовкар без посочване на точен час, като е неправилно отбелязано, че лицето не живее на адреса от десет години, а апартаментът е необитаем, след което на 18.06.2020 г. било залепено съобщение на входната врата. Посочените удостоверявания не са надлежно извършени и не се ползват с обвързваща съда доказателствена сила. С оглед на горното сочи, че не е успял да оспори исковата молба, като представи писмени доказателства, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари