Решение №60130/01.11.2021 по дело №1272/2021

Спорът е допуснат до касация с Определение №214/18.05.2021 по дело №1272/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Касационното обжалване е допуснато поради съмнения за недопустимост на обжалвания съдебен акт, поради което не е формулиран касационен въпрос.


Върховният касационен съд на Република България, първо отделение на Гражданска колегия в открито съдебно заседание на двадесети октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

при участието на секретаря Емилия Петрова, като изслуша докладваното от съдия Т.Гроздева гр.д.№ 1272 по описа за 2021 г. приема следното:

Производството е по реда на чл.290 ГПК и сл.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Държавата, представлявана от МРРБ, чрез Областния управител на Област Ловеч, срещу решение № 260064 от 20.11.2020 г. по в.гр.д.№ 322 от 2020 г. на Ловешкия окръжен съд в частта му, с която е отменено частично решение № 129 от 23.04.2020 г. по гр.д.№ 1387 от 2019 г. на Ловешкия районен съд и вместо него е постановено ново за осъждане на Държавата по предявения от „Професионални градинари“ ООД иск по чл.109 ЗС да преустанови бездействието си по отношение на разрушителното действие на река „Продимчешка бара“ върху собствения на ищцовото дружество търговски обект, находящ се в имот с идентификатор .... по кадастралната карта на [населено място], като почисти коритото на реката и извърши преоразмеряване и ремонт на двата водостока в района на Северна индустриална зона за съответните количества максимални водни потоци, както и да заплати на „Професионални градинари“ ООД разноски за двете съдебни инстанции в размер на 1322,68 лв.

Касационен въпрос

С определение № 214 от 18.05.2021 г. касационното обжалване на решението е допуснато на основание чл.280, ал.2 ГПК- по съмнение за неговата допустимост.

Мотиви

Пълномощникът на касатора твърди, че решението на въззивния съд е недопустимо и неправилно- основания за касационно обжалване по чл.281, ал.1, т.2 и т.3 ГПК. В открито съдебно заседание поддържа жалбата и моли обжалваното решение да бъде обезсилено.

В писмен отговор от 24.03.2021 г. пълномощникът на ответника по касационната жалба „Професионални градинари“ ООД оспорва жалбата. Моли решението да бъде оставено в сила.

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав, след като взе предвид събравините по делото доказателства и доводите и възраженията на страните, приема за установено следното: За да постанови решението си за уважаване на предявения иск по чл.109 ЗС, въззивният съд е приел, че пряката и непосредствена причина за наводняването на търговския обект на ищцовото дружество в Северната промишлена зона на гр.Ловеч на 03.06.2019 г. е преминаването на река „Продимчешка бара“ през два неправилно оразмерени или впоследствие намалени водостока на територията на Ловешки мелници и базата на Х. И.. Тъй като съгласно чл.11 ЗВ са публична държавна собственост, отговорност за вредоносното им въздействие, в конкретния случай за наводняването на крайбрежната територия на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари