Решение №60129/14.12.2021 по дело №798/2021

Спорът е допуснат до касация с Определение №60269/18.06.2021 по дело №798/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Допустимо ли е при действието на ЗТСУ /отм./ придобиването на идеална част от дворищнорегулационен парцел чрез владение върху реално определена част от него?

Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, Второ отделение, в съдебно заседание на дванадесети октомври през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

Председател:
Камелия Маринова

Членове:
Веселка Марева, Емилия Донкова

при секретаря Даниела Танева, като изслуша докладваното от съдията Донкова гр. д. № 798/2021 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК и сл.

История на спора

С определение № 60269 от 18.06.2021 г. е допуснато касационно обжалване на въззивно решение № 260029 от 12.11.2020 г. по в. гр. д. № 187/2020 г. на Търговищкия окръжен съд, по касационната жалба на И. С. И. и С. И. С.. В касационната жалба са изложени доводи за неправилност на обжалваното решение - касационно отменително основание по чл. 281, т. 3 ГПК

Ответниците по касационната жалба Ф. И. А., Н. Р. Н., Б. Р. Н. и В. Р. А. оспорват същата. В съдебно заседание не вземат становище.

Мотиви

Върховният касационен съд на РБ, състав на Второ г. о., провери заявените с жалбата основания за отмяна на въззивното решение и за да се произнесе, взе предвид следното:

С обжалваното въззивно решение е отменено първоинстанционното решение, в частта, с която са отхвърлени предявените искове за признаване за установено правото на собственост върху 1244/1513 ид. ч. от процесния имот, като вместо него е постановено ново по същество за признаване за установено по отношение на И. С. И. и С. И. С., че Ф. И. А., Н. Р. Н., Б. Р. Н. и В. Р. А. са собственици на основание давностно владение на 1244/1513 ид. ч. от УПИ * в кв.4 по плана на [населено място], [община].

Касационен въпрос

Касационното обжалване е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса допустимо ли е при действието на ЗТСУ /отм./ придобиването на идеална част от дворищнорегулационен парцел чрез владение върху реално определена част от него.

На поставения въпрос трябва да се даде следния отговор: при действието на ЗТСУ /отм./, съгласно чл. 59 ЗТСУ /отм./, която разпоредба е в сила от 01.06.1973 год., не е допустимо придобиването както на реално определени, така и на идеални части от дворищно-регулационни парцели чрез давностно владение на части от такива парцели. Владението на реални части от парцел за какъвто и да е срок не се счита за владение на идеална част от парцела ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари