Решение №60127/29.09.2021 по дело №554/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60127

  Гр.София, 29.09.2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ наказателно отделение, в открито съдебно заседание на петнадесети септември, 2021 година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛИНА ТОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ:ТЕОДОРА СТАМБОЛОВА

  ПЕТЯ КОЛЕВА

  При участието на секретаря РАНГЕЛОВА

  В присъствието на прокурора ИВАНОВ

  Изслуша докладваното от съдия СТАМБОЛОВА К.Н.Д.554/2021 г.

  и за да се произнесе, взе предвид следното:

  С присъда №5/11.03.19 г., постановена от ОС-Кюстендил по Н.Д.369/2017 г., подсъдимият И. Т. И. е признат за виновен и осъден за извършено от него престъпление по чл.206,ал.3,пр.1 вр.ал.1,пр.1 вр.чл.26,ал.1 НК и са му наложени наказания лишаване от свобода за срок от три години, чието изтърпяване е отложено за срок от пет години, както и лишаване от право да заема държавна длъжност и да извършва търговска дейност. Оправдан е по повдигнатото му с обвинителния акт обвинение за извършено от него престъпление по чл.253,ал.5 вр. ал.3,т.2 вр.ал.2,пр.2 и ал.1,пр.1 и 2 НК, както и за разликата в сумата от 726 450,86 до 745 925,96 лв. /или за сумата от 19 475,10 лв./.

  С присъда №4/24.02.21 г., постановена от АС-София /САС, НО, 6 състав, по В.Н.Д.1127/2020 г., горепосоченият съдебен акт е отменен в осъдителната част и подсъдимият И. е оправдан за извършено от него престъпление по чл.206,ал.3 вр.ал.1 вр.чл.26,ал.1 НК. В останалата част присъдата на ОС-Кюстендил е потвърдена.

  Недоволен е останал прокурор от АП-София /САП/. Той атакува в срок съдебния акт на САС, сочейки касационните основания по чл.348,ал.1,т.1 и 2 НПК. Иска да бъде отменен и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

  Постъпило е и допълнително писмено изложение към касационния протест, в което са развити оплаквания по посочените касационни основания и е повторено отправеното до ВКС искане.

  Постъпило е възражение от подсъдимия чрез неговия защитник, в което се излагат аргументи за неоснователност на протеста и допълнението към него.

  Представителят на ВКП моли присъдата на САС да бъде отменена и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг въззивен състав.

  Подсъдимият и неговият защитник настояват атакуваният съдебен акт да бъде оставен в сила.

  Върховният касационен съд, Второ наказателно отделение, като взе предвид протеста и допълнителното изложение към него, възражението на защитника и изразените в тях съображения, като прецени становищата на страните в съдебно заседание и след като сам се запозна с всички материали по делото в рамките на компетенциите си по чл.347 и сл.НПК, намира за установено следното:

  Най-напред висшата съдебна инстанция по наказателни дела трябва да обърне внимание на няколко проблема, очертани в хода на развитието на цялостното ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари