Определение №60124/11.10.2021 по дело №2994/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60124

  София, 11.10.2021 година

  Върховният касационен съд, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на седми октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Маргарита Соколова

  ЧЛЕНОВЕ: Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  като разгледа докладваното от съдия Светлана Калинова

  частно гражданско дело № 2994 от 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.274, ал.3, т.1 ГПК.

  С определение № 2249/13.10.2020г. по в.ч.гр.д. № 3055/2020г. по описа на Софийския апелативен съд, е потвърдено определение №637/11.02.2020г., поправено с определение №903039/06.07.2020г., постановено по гр.д.№189/2019г. по описа на ОС – Благоевград, с което производството по гр.д.№189/2019г. е прекратено поради недопустимост на исковете, предявени като колективни по реда на чл.379, ал.2 и 3 ГПК.

  Определението е обжалвано с частна касационна жалба вх.№ 1070/25.01.2021г., подадена от адв.Д. Г. М. като пълномощник на собствениците на апартаменти в етажна собственост – комплекс Апартамент хотелс – сгради А, В и С, („М. Р. 7 – И. & Спа“ – [населено място]), с оплаквания, че е нищожно, недопустимо, незаконосъобразно, необосновано и неправилно и с искане да бъде отменено.

  Поддържа, че обжалваното определение е недопустимо поради това, че САС не е следвало да се произнася докато ВКС не се произнесе по жалбата срещу предходното му прекратително определение по в.ч.гр.д.№1570/2020г.

  Поддържа, че обжалваното определение е незаконосъобразно поради това, че САС голословно приема, че доверителите му не са потребители на услуга, след като става въпрос за управление на етажна собственост, възложено на трето лице. Счита, че с допълнителна искова молба са изчистени всички поставени въпроси и са изпълнени дадените от съда указания и ако съдът е приел, че не следва да гледа осъдителния иск е бил длъжен да го образува в отделно производство.

  Поддържа, че обжалваното определение е нищожно или недопустимо предвид това, че е постановено в непредвидена в ГПК процедура, като се дават разпореждания на по-долната инстанция при прекратено въззивно производство.

  Споделя констатацията на въззивния съд, че с постановеното от първоинстанционния съд определение окръжният съд е смесил две производства – това по проверка редовността на исковата молба и това по допускане на колективен иск за разглеждане, но счита, че именно поради това частната жалба е следвало да бъде уважена от САС, като в отменителното определение се дадат указания по изясняване на исковата молба и се посочат недостатъците, които тя има и които следва да бъдат отстранени, вкл. с възможност делото да бъде насрочено в открито съдебно заседание.

  Счита, че волята на съда в обжалваното определение е дотолкова неясна, че актът следва да се приеме за нищожен. Поддържа, че не става ясно дали съдът е приел, че не са налице предпоставките за предявяване на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари