Решение №60120/29.10.2021 по дело №1450/2020

Спорът е допуснат до касация с Определение №255/20.04.2021 по дело №1450/2020

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно правомощията на Общото събрание на съдружниците в дружество с ограничена отговорност да взема решение за ограничаване правата на управителя по чл. 141, ал. 1 ТЗ и чл. 142, ал. 2 ТЗ.

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в публично заседание на тридесети септември през две хиляди двадесет и първа година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ДАРИЯ ПРОДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА, АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

при секретаря Петя Петрова като изслуша докладваното от съдия Христова т.д. №1450 по описа за 2020г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба от С. Х. К., чрез адв.Н.Н. срещу решение №366 от 04.12.2019г. по в.т.д. №562/2019г. на Апелативен съд- Пловдив. С обжалваното решение след отмяна на решение №51 от 21.02.2017г., постановено по т.д. №252/2015г. на Окръжен съд- Стара Загора, в частта, с която са отменени като незаконосъобразни решенията по т.3 и по т.4, приети от Общото събрание от 29.07.2015г. на „Кооперативен пазар“ ООД, [населено място], както и в частта, с която е осъдено ответното дружество да заплати на ищеца направените по делото разноски в размер на общо 800 лева, са отхвърлени като неоснователни исковете, предявени от С. Х. К. срещу „Кооперативен пазар“ ООД, [населено място] с правно основание чл.74 ТЗ за отмяна като незаконосъобразни решенията на проведеното на 29.07.2015г. Общо събрание на съдружниците на „Кооперативен пазар“ ООД, [населено място] по т.3 и по т.4. /т.3- до провеждането на следващо общо събрание, поради отпадане на доверието в управителя се ограничават правомощията на управителя като управител и представляващ дружеството, като до провеждане на следващо общо събрание и избор на нов представляващ се отнема правото му и му се забранява да се разпорежда със средствата по банковата сметка на дружеството, със средствата в касата на дружеството, с вземанията на дружеството, както и се забранява и отнема правото му да поема права и задължения от името и за сметка на дружеството, да подписва каквито и да е договори, в т.ч. трудови, но не само, освен такива правомощия, които не са изрично гласувани и възложени му от съдружниците на настоящото общо събрание и т.4- приема се щатно разписание на дружеството – управител: според избора на общото събрание, главен счетоводител П. А. Д., счетоводител и касиер Т. А. Г., чистачки 7бр. и се прекратява трудовият договор на Г. Г., назначен без одобрение на щата от общото събрание на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ/.

В касационната жалба се твърди, че решението следва да бъде отменено, тъй като е очевидно неправилно - постановено при съществени нарушения на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари