Решение №60119/22.12.2021 по дело №1295/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60119

  гр. София, 22.12.2021 год.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ІІ гражданско отделение, в открито съдебно заседание на eдинадесети октомври две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

  ЧЛЕНОВЕ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ГЕРГАНА НИКОВА

  при участието на секретаря Т. Иванова, като разгледа докладваното от съдията Николова гр. д. № 1295 по описа за 2021 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 290 и сл. ГПК.

  С постановеното по реда на чл. 288 ГПК определение № 60275 от 22.06.2021 год. е допуснато касационно обжалване на въззивното решение от 2.11.2020 год. по в. гр. д. № 140/2020 год. на Монтанския окръжен съд в приложното поле на основанието по чл. 280, ал. 2, предл. 2 ГПК, за да се провери неговата процесуална допустимост в обжалваното му част за поставянето в общ дял на общите части на сградата.

  Касаторите П. С. Й., В. П. С. и М. П. С., представлявани от адвокат З. Г. - М. , поддържат, че въззивното решение в тази му част е неправилно с оглед установената от заключението на вещото лице и представените доказателства възможност общите части на жилищната сграда да се разделят реално, като касаторите получат целия таван, като си изградят преградна стена на стълбището на кота 0, а ответниците - мазето. Искат отмяната му и вместо това се постанови друго в горния смисъл, като претендират и присъждане на направените по делото разноски.

  Ответниците по касация А. Г. О., С. Р. С. и В. Р. И.- К., представлявани от адвокат Вл. К., в писмения им отговор поддържат становище за неоснователност на жалбата.

  Настоящият състав на ВКС, Второ отделение на Гражданската колегия, след преценка на изложените в касационната жалба оплаквания, становищата на страните и в правомощията си по чл. 290 и чл. 293 ГПК, намира следното:

  Въззивният съд е потвърдил първоинстанционното решение, с което е извършена делбата между страните чрез разпределение на жилищните етажи на сградата, съгласно чл. 353 ГПК. Поставил е в общ дял на двете групи съделители по един от самостоятелните обекти в сградата, съобразявайки се с реалното ползване на етажите, допълнителните постройки и дворното място от всяка от тях, и е присъдил съответно суми за уравнение на дяловете. В общ дял на всички съделители е поставен поземления имот и общите части на жилищната сграда – стълбище, избени помещения и таван, при равни права, като ползването им е разпределено по 1/2 ид. ч. за всяка ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари