Решение №60117/16.07.2021 по дело №69/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60117

  гр.София, 16.07.2021г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, второ наказателно отделение, в съдебно заседание на осемнадесети юни през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЖАНИНА НАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ШИШКОВА

  НАДЕЖДА ТРИФОНОВА

  при секретар ИЛ.РАНГЕЛОВА

  и в присъствието на прокурора Я.ГЕБРЕВ

  изслуша докладваното от съдията Н.Трифонова н. д. № 69/2021 година.

  Производството е образувано по искане на Главния прокурор на Р. България за проверка по реда на възобновяването на определение от 18.08.2020г. за одобряване на споразумение по НОХД № 2229/2020г. по описа на Софийски градски съд. Според искането са налице основания за възобновяване по чл.422, ал.1, т.5, вр. чл.348, ал.1, т.1 и т.3 НПК - допуснато съществено нарушение на материалния закон и явна несправедливост на наказанието. Иска се отмяна на определението по реда на възобновяването и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Софийски градски съд.

  В съдебното заседание пред настоящия състав представителят на Върховната касационна прокуратура поддържа искането. Счита, че по отношение на осъдения П. е нарушен материалният закон с приложението на разпоредбата на чл.66 НК, а спрямо двамата осъдени - П. и Ц. наказанията са явно несправедливи. Несправедливостта при индивидуализирането на наказателната отговорност на осъдения П. се обективира с неоснователното приложение на чл.55 НК, а по отношение на осъдения Ц. - с отлагане изпълнението на наказанието му по реда на чл.66 НК.

  Защитникът на осъдения М. П. - адв. К., оспорва искането за възобновяване. Излага доводи в защита на тезата, че по отношение на подзащитния й е настъпила реабилитация за всяко едно от предходните му осъждания, което прави законосъобразно приложението на института на условното осъждане. Не споделя аргументите за явна несправедливост на наказанието, а намира същото за съобразено с тежестта на извършеното и личността на дееца.

  Осъденият М. П. споделя аргументите на защитника си.

  Защитникът на осъдения И. Ц. - адв.Б., също оспорва искането за възобновяване на наказателното производство. Застъпва тезата, че не е нарушен материалния закон, тъй като подс. П. е реабилитиран, както и че наказанията и на двамата осъдени не са явно несправедливи.

  Осъденият И. Ц. поддържа казаното от защитника си.

  В последната си дума осъдените Ц. и П. молят касационната инстанция да не уважава искането за възобновяване на наказателното производство.

  Настоящият състав на Върховния касационен съд, след като обсъди доводите на страните и извърши проверка за наличие на претендираните основания за възобновяване, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Искането е процесуално допустимо, изхожда от орган, легитимиран да иска възобновяване на наказателното дело, направено е в законоустановения 6-месечен срок от влизане в сила на определението и визира акт, подлежащ на проверка по реда на глава тридесет и трета от НПК.

  Разгледано по същество, искането е частично основателно.

  С определение от 18.08.2020г. по НОХД № 2229/2020г. по описа на Софийски градски съд е одобрено споразумение, с което осъденият И. Р. Ц. се е признал за виновен в извършване на престъпление по чл.199, ал.1, т.1, вр. чл.198, ал.1, вр. чл.20, ал.4 НК. На основание чл.55 НК му е наложено наказание от 2 години и 4 месеца „лишаване от свобода“, като на основание чл.66 НК изтърпяването му е отложено за срок от 4 години, считано от влизане на определението в сила.

  Със същото определение е одобрено споразумение и по отношение на подс. М. П., който се е признал за виновен в извършване на престъпление по чл.199, ал.1, т.1, вр. чл.198, ал.1, вр. чл.20, ал.2 НК, за което на основание чл.55 НК му е наложено наказание от 3 години „лишаване от свобода“, като на основание чл.66 НК изтърпяването му е отложено за срок от 5 години, считано от влизане на определението в сила.

  Подс. П. се е признал за виновен и в извършване на престъпление по чл.339, ал.1, пр.2 НК и при условията на чл.55 НК му е наложено наказание от 1

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари