Определение №60117/23.12.2021 по дело №1112/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60117

  София, 23.12.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ наказателно отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети декември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  Председател: Галина Тонева

  Членове: 1. Мина Топузова

  2. Бисер Троянов

  разгледа докладваното от съдия Троянов н.ч.д. № 1112 по описа за 2021 г.

  Производството е по реда на чл. 44 от НПК за разрешаване на повдигнат спор за подсъдност между Плевенския окръжен съд и Русенския окръжен съд.

  Прокурор Атанас Гебрев от Върховната касационна прокуратура изразява писмено становище, че компетентен да разгледа делото е Русенския окръжен съд, на чиято територия е настоящия и постоянния адрес лицето, чиято чужда присъда подлежи на признаване от български съд.

  Върховният касационен съд, второ наказателно отделение, като съобрази материалите по делото, намери следното:

  Препирнята за подсъдност между окръжните съдилища в Плевен и в Русе е кой да разгледа и да признае съдебно решение № 21/116720 от 22.04.2021 г., по дело № R 20/591 на Апелативен съд Вааса, Република Финландия, в сила от 22.06.2021 г., с която българският гражданин А. И. С. е осъден за внасяне, притежание и разпространение на наркотици.

  Русенският окръжен съд е прекратил с разпореждане от 10.12.2021 г. по ч.н.д. 866/ 2021 г. съдебното производство като е приел, че компетентен орган да разгледа делото е Плевенския окръжен съд, защото българският гражданин А. С. е настанен за изтърпяване на наказание лишаване от свобода в затвора в гр. Белене. Плевенският окръжен съд с разпореждане № 491/ 20.12.2021 г. е повдигнал препирня за подсъдност, като се позовал на чл. 7, ал. 1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода.

  Върховният касационен съд счита, че компетентен да разгледа делото за признаване на чуждата влязла в сила присъда с наложено наказание лишаване от свобода е Русенският окръжен съд. Съображенията на съдията от Плевенския окръжен съд за правилни. Съгласно чл. 7, ал. 1 от ЗПИИЛишСв компетентен да разгледа искането е окръжният съд, на чиято територия е местоживеенето на лицето. По делото са приложени справки, че А. С. е с регистрирани постоянен и настоящ адрес на територията на гр. Русе, макар административните адреси да се различават по локализационна единица. Принудителното пребиваване в затвор не може да се яви местоживеене на което и да е лице, включително и на лишените от свобода или настанени за изпълнение на мярка, изискваща задържане, защото изборът на адресна регистрация пред общинските власти е акт на свободна воля и резултат от трайна обвързаност на лицето с населеното място, докато ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари