Решение №60110/05.08.2021 по дело №482/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60110

  гр. София, 05.08.2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ наказателно отделение, в публично заседание на четиринадесети юни през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Биляна Чочева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Жанина Начева

  2. Бисер Троянов

  при секретаря Г. Иванова в присъствието на прокурора Долапчиев изслуша докладваното от съдия Ж. Начева наказателно дело № 482 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Касационното производство е образувано по жалба на частните обвинители, чрез повереника, против решение № 8 от 11.03.2021 г. на Военно-апелативния съд по в. н. о. х. д. № 43/2020 г.

  В жалбата е отбелязано касационното основание по чл. 348, ал. 1, т. 3 НПК. Твърди се, че наложеното наказание е явно несправедливо, тъй като подсъдимата не оказала помощ на пострадалия; не изразила критично отношение или съжаление за случилото се, в т.ч. към близките; за пръв път го направила преди постановяване на присъда по делото, което било продиктувано от стремежа да получи по-леко наказание; съдът не обсъдил липсата на съдействие по време на досъдебното производство; не отчел грубото нарушение на правилата за движение по пътищата, тежките последици и негативната характеристика на подсъдимата с оглед превишената скорост, несъобразена с пътната обстановка и предходно нарушение, за което е била санкционирана по административен ред; наложеното наказание не може да постигне целите по чл. 36 НК и при приложение на института по чл. 66, ал. 1 НК. Направено е искане за отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане за увеличаване на наказанието, като след редукция, лишаването от свобода следва да бъде две години и осем месеца с ефективно изтърпяване, а лишаването от право да се управлява моторно превозно средство - три години.

  В съдебно заседание повереникът (адв. Н.) поддържа жалбата с обема от доводи, изложени в нея.

  Защитникът на подсъдимата (адв. Н.) намира жалбата за неоснователна.

  Прокурорът от Върховна касационна прокуратура счита, че решението следва да бъде оставено в сила.

  Върховният касационен съд, след като обсъди доводите в жалбата, съображенията на страните и извърши проверка на атакувания съдебен акт в пределите по чл. 347, ал. 1 от НПК, намери следното:

  С присъда № 8 от 1.10.2020 г. на Сливенския военен съд по н. о. х. д. № 61/2020 г. подсъдимата Г. Г. Т. е призната за виновна в това, на 4.12.2019 г. , на път III-555 от гр. Ямбол към с. Безмер, да е нарушила правилата за движение по пътищата – чл. 8, ал. 1, чл. 16, ал. 1, т. 1, чл. 20, ал. 1 и чл. 44, ал. 1 ЗДП и по непредпазливост да е причинила смъртта на С. С. Г., поради което и на основание чл. 343, ал. 1, б. „в” вр. чл. 342, ал. 1 НК и чл. 58а НК е наложено наказание от една година и осем месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от три години, на основание чл. 66, ал. 1 НК. На основание чл. 343г НК подсъдимата е лишена от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година и осем месеца. В нейна тежест са възложени разноските по делото.

  С решение № 8 от 11.03.2021 г. на Военно-апелативния съд по в. н. о. х. д. № 43/2020 г. присъдата е потвърдена.

  Касационната жалба е неоснователна.

  Наказанието, индивидуализирано при условията на чл. 54 НК не разкрива очевидно несъответствие с конкретната тежест на извършеното престъпление и личната обществена опасност на подсъдимата. То адекватно държи сметка за релевантните и приети за доказани по делото смекчаващи отговорността обстоятелства – чисто съдебно минало, положителни характеристични данни, млада възраст, които решително надделяват по относителната си тежест над единственото отчетено като отегчаващо – санкционирането на подсъдимата по административен ред като водач за незначително нарушение на правилата за движение по пътищата в продължение на повече

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари