*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60103

  гр. София, 28.09.2021 год.

  Върховният касационен съд на Република България, ІІ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и трети септември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

  ЧЛЕНОВЕ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ГЕРГАНА НИКОВА

  като разгледа докладваното от съдията Николова ч. гр. д. № 3452/2021 год. по описа на Върховния касационен съд, ІІ г. о., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК, образувано по частната касационна жалба на Т.-М. И. К. от [населено място], чрез пълномощника й адв. Ст. М. от АК - Пловдив, против въззивното определение № 56 от 31.05.2021 год. по ч. гр. д. № 248/2021 год. на Пловдивския апелативен съд. С него е потвърдено първоинстанционното разпореждане от 15.03.2021 год. по гр. д. № 89/2021год. на Пазарджишкия окръжен съд, с което е върната жалбата й против определението от 25.02.2021 год. по същото дело.

  Жалбоподателката поддържа становище за липса на правомощие на администриращия съд да се произнася относно обжалваемостта на неговия съдебен акт, с оглед разпоредбите на чл. 260-262 ГПК. Излага и съображения по същество на спора относно вписването на постановлението за възлагане. Иска отмяна на въззивното определение и връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

  Ответникът по частната жалба „Кос Хол-1” ЕООД, чрез адв. Г. П., оспорва същата като недопустима поради изложените в писмения му отговор съображения за липсата на предпоставките по чл. 274, ал. 3 ГПК по отношение на обжалваното определение. Искането му е за потвърждаването на същото, като подадената срещу него частна касационна жалба да бъде оставена без разглеждане.

  За да се произнесе, настоящият състав на ВКС, ІІ г. о. намира следното:

  За да потвърди първоинстанционното разпореждане за връщане на подадената частна жалба, въззивният съд приел за правилен извода на първоинстанционния съд, че жалбоподателката Т.-М. К. не е процесуално легитимирана да обжалва определението, с което е отменен отказа на съдията по вписванията и вместо това е постановено вписването по жалбата на „Кос Хол-1” ЕООД. В това охранително производство тя не е страна, а в случай на засягане на нейни права защитата им е по исков ред, съгласно чл. 537 ГПК.

  В случая се обжалва въззивно определение, с което е потвърдено разпореждане за връщане на частна жалба, поради което е налице хипотезата на чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК. Това предпоставя преди разглеждане по същество на частната жалба, касационният съд да се произнесе по допустимостта на касационното обжалване, съгласно чл. 274, ал. 3 ГПК, във вр. с чл. 280, ал. 1 ГПК.

  В приложеното към жалбата изложение като основание ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари