Определение №60097/09.11.2021 по дело №944/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №.60097

  Гр. София, 09 ноември 2021 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето наказателно отделение в закрито съдебно заседание на осми ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАДА ПАУНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: АНТОАНЕТА ДАНОВА

  КРАСИМИРА МЕДАРОВА

  при участието на секретаря

  и след становище на прокурора от ВКП К. СОФИЯНСКИ, като разгледа докладваното от съдия Медарова наказателно частно дело № 944/21 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството пред ВКС е образувано по реда на чл. 44, ал.1 вр. чл. 43 ал.1 от НПК за разрешаване на възникнал спор за местна подсъдност, повдигнат между Районен съд-гр. Айтос и Районен съд –гр. Бургас за разглеждането на н.а.х.д. № 345/2021 г., по описа на Районен съд-гр. Айтос.

  В писмено становище прокурорът от Върховна касационна прокуратура застъпва тезата, че компетентен да разгледа делото е Районен съд-гр.Бургас. Местната подсъдност на делото се определя от мястото на извършване на административното нарушение, предмет на наказателното постановление, което се състои в съставяне на комплексен доклад за оценка, в нарушение на законови разпоредби на Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Нарушението е извършено в гр.Б., където е седалището на административно наказаното дружество, което е съставило процесния доклад.

  Върховният касационен съд, трето наказателно отделение, след като обсъди материалите по делото и в рамките на законовите си правомощия, намира за установено следното:

  Производство по н.а.х.д. № 4520/2021 г. е било образувано първоначално пред Районен съд – гр.Айтос по повод постъпила жалба от „А.“ ЕАД срещу Наказателно постановление / НП/ № Б-2-ДНСК-34/18.06.2021 г., с което на същото дружество е наложена имуществена санкция в размер на 30 000 лв., на осн. чл.237, ал.1, т.6 от ЗУТ, вр. чл.239, ал.1, т.2 и чл.222, ал.1, т.15 от ЗУТ.

  С разпореждане от 13.10.2021 г., съдията-докладчик по н.а.х.д. № 4520/2021 г. на Районен съд – гр.Айтос е приел, че компетентен да разгледа същото е Районен съд –гр. Бургас, по съображения, че нарушението е извършено в [община], където е мястото на депозиране на съответния доклад пред компетентните власти във връзка с издаването на разрешителното за строеж. Както и че изготвянето на доклада е ирелевантно към административно-наказателната отговорност на нарушителя, която възниква с представянето на доклада пред общинската администрация.

  По изложените съображения съдът е прекратил съдебното производство по н.а.х.д. № 4520/2021 г. на Районен съд – гр.Айтос и е изпратил делото по подсъдност на Районен съд-гр.Бургас.

  С определение № 80/2010.2021 год., съдията-докладчик по образуваното пред Районен съд-гр.Бургас, н.а.х.д. № 345/2021 г. е намерил, че делото не е подсъдно на този съд, като местната подсъдност е на Районен съд – гр.Айтос, поради което е прекратил съдебното производство и е повдигнал ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари