Определение №60097/11.06.2021 по дело №3766/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60097

  София, 11.06.2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 09 юни две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  гр.дело № 3766/2020 година

  Производство по чл. 248 ГПК.

  Подадена е на 16.03.2021 г. молба от Е. В. Б. и С. Н. Б. за допълване на определението по чл. 288 ГПК по настоящото дело за присъждане на деловодни разноски за производството пред ВКС, които са претендирани с отговора на касационната жалба и са доказани с два договора за правна помощ с уговорен хонорар от по 500 лв., за които е отразено, че са изплатени в брой. След подаване на молбата, на 18.03.2021 г. е починал С. Н. Б.. С определение № 67 от 23.04.2021 г. са конституирани наследниците му – другата молителка, която е и преживяла съпруга Е. В. Б. и дъщери Н. С. Б. ЕГН-[ЕГН] и В. С. Б. ЕГН-[ЕГН]. С молба № 4295 от 20.05.2021 г. те заявяват, че подържат молбата по чл. 248 ГПК.

  Ответниците по молбата М. В. Г. и Г. Б. Т. я оспорват, като считат, че договорите не са оформени надлежно, правят възражение за прекомерност.

  Върховен касационен съд, тричленен състав на първо гр. отделение, като прецени искането в молбата и данните по делото, намира следното:

  Разноските, направени за касационното производство са претендирани с отговора на касационната жалба, т.е. в срок. Те са доказани с два договора за правна помощ, в които е отразено, че уговореното адвокатско възнаграждение е изплатено в брой. Неоснователно е възражението, че не е спазена формата на договор за адвокатска помощ. Договорите са сключени в писмена форма, като е спазено изискването за съдържание, предвидено в чл. 33 ГПК.

  Неоснователно е възражението за прекомерност. Всеки от двамата ответници по касация има право на процесуално представителство и на разноски. Уговореният и платен размер от по 500 лв. е минималният такъв за изготвяне на отговор на касационната жалба, съгласно чл. 9, ал.3 от Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

  Предвид изложеното и на основание чл. 78, ал.3 ГПК, молбата по чл. 248 ГПК следва да се уважи, като на Е. В. Б. се присъди сумата 500 лв., а на нея, Н. С. Б. и В. С. Б. се присъди общо сумата 500 лв.

  Водим от горното, Върховен касационен съд, състав на първо гражданско отделение

  О П Р Е Д Е Л И:

  Допълва определение № 90 от 15.03.2021 г. по гр.д.№ 3766/2020 г. на Върховен касационен съд, І гр.о., като:

  Осъжда М. В. Г. ЕГН-[ЕГН] и Г. Б. Т. ЕГН-[ЕГН] да платят на Е. В. Б. ЕГН-[ЕГН] деловодни разноски за касационна инстанция.в размер на 500 лв.,

  Осъжда М. В. Г. ЕГН-[ЕГН] и Г. Б. Т. ЕГН-[ЕГН] да платят на Е. В. Б. ЕГН-[ЕГН], Н. С. Б. ЕГН-[ЕГН] и В. С. Б. ЕГН-[ЕГН], като наследници на починалия на 18.03.2021 г. С. Н. Б., деловодни разноски за касационна инстанция в размер на 500 лв.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  ЧЛЕНОВЕ:


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.


  Цитирани норми и термини

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари