Определение №60095/21.10.2021 по дело №910/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60095

  гр. София 21.10.2021г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България – НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ, ВТОРО НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на двадесет и първи октомври две хиляди и двадесета и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БИСЕР ТРОЯНОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ КОЛЕВА

  ДИМИТРИНА АНГЕЛОВА

  при секретаря......................... и при становището на прокурора Момчил Бенчев изслуша докладваното от съдия Ангелова ЧНД 910/2021г.:

  Производството е по реда на чл.43, т.3 НПК.

  С разпореждане от 07.10.2021г. на Председателя на Районен съд – Габрово съдебното производство по образуваното пред този съд АНД. №700/2021 г. по описа на Районен съд – Габрово е прекратено и делото е изпратено на Върховен касационен съд за упражняване на правомощията му по определяне то да се разгледа от друг, еднакъв по степен съд.

  В депозирано писмено становище прокурор от Върховна касационна прокуратура предлага делото да се разгледа от друг, равен по степен съд, тъй като съдът, на който делото е местно подсъдно, е в невъзможност да сформира съдебен състав.

  Съдебното производство е образувано пред Районен съд – Габрово по внесена жалба на „С. Ф.“ Е. - [населено място], представлявано от управителя М. К. срещу наказателно постановление от 26.04.2021 г. на началника на отдел „Оперативни дейности“ – Велико Търново към ЦУ на НАП. На основание чл. 31, ал.1 и ал.3 връзка чл. 29, ал.2 от НПК всички съдии от този съд са депозирали отводи от разглеждане на делото, защото управителят на дружеството-жалбоподател по делото е съпруг на съдия от Окръжен съд – Габрово, с когото всички съдии от състава на посочения съд се намират в колегиални отношения, поради което могат да се считат за предубедени от изхода на делото.

  Депозираните от всички съдии в Районен съд – Габрово отводи са довели до невъзможност за сформиране на съдебен състав в съда, на който делото е подсъдно, поради което са и налице предпоставките на разпоредбата на чл. 43, т.3 НПК за промяна на местната подсъдност и определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа. При посочените данни са налице условия за пренасяне на делото за разглеждане в друг, равен по степен съд. Делото следва да бъде изпратено за разглеждане на близък по местонахождение районен съд, който същевременно попада извън съдебния район на Окръжен съд – Габрово. В конкретния случай съдът, пред който следва да се образува и който да разгледа прекратеното от Районен съд – Габрово АНД №700/2021г., следва да бъде Районен съд – Велико Търново, явяващ се и най-близкия еднакъв по степен районен съд.

  Поради това и на основание чл. 43, т.3 НПК Върховен касационен съд – II Наказателно отделение

  О П Р Е Д Е Л И:

  ИЗПРАЩА АНД 700/2021г. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари