*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 60087

  гр. София, 01 октомври 2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, трето наказателно отделение, в закрито съдебно заседание на тридесети септември две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА АТАНАСОВА

  ЧЛЕНОВЕ: МАЯ ЦОНЕВА

  МАРИЯ МИТЕВА

  При становището на прокурора от ВКП Атанас Гебрев изслуша докладваното от съдия МИТЕВА КНЧД № 823/2021 г., като взе предвид следното.

  Производството е по реда на чл. 43, т. 3 от НПК.

  С определение № 439 от 18.08.2021 г. съдия при РС – Стара Загора е прекратил производството по НЧХД № 1382/2021 г. по описа на РС – Стара Загора и го е изпратил по компетентност на ВКС с искане за промяна на местна подсъдност на основание чл. 43, т. 3 от НПК, поради невъзможността да се образува състав за разглеждане и решаване на делото, тъй като действащите съдии в посочения съд са си направили отвод.

  Прокурорът от ВКП Атанас Гебрев дава становище, че са налице предпоставките на чл. 43, т. 3 от НПК и направеното искане е основателно.

  Върховният касационен съд, трето наказателно отделение, след като обсъди доказателствените материали по делото намери за установено следното.

  Налице са законните предпоставки за допускане на поисканата промяна на местната подсъдност по делото.

  Производството по НЧХД 1382/2021 г. пред РС – Стара Загора е образувано по тъжба на К. Г. Г. от [населено място] срещу М. А. В. от [населено място] за извършени престъпления по чл. 147, ал. 1 НК и по чл. 148, ал. 2 вр. ал. 1, т. 2

  Видно от материалите по делото действащите съдии от РС – Стара Загора са се отвели от разглеждането на делото на основание чл. 31, ал. 1 и ал. 3 вр. чл. 29, ал. 2 НПК, тъй като би могло да се породи съмнение за пристрастност, предубеденост или заинтересованост от изхода на делото, защото тъжителят дълги години е бил вещо лице и е участвал в множество дела пред този съд.

  При тези данни се установява, че в РС – Стара Загора не може да бъде формиран състав за разглеждане на посоченото по-горе дело. Поради това и местно компетентният съд не може да разгледа и реши образуваното по описа на съда дело. Липсата на други съдии в РС – Стара Загора обуславя необходимостта от промяна на подсъдността на основание чл. 43, т. 3 от НПК. Разглеждането на делото следва да бъде възложено на друг, еднакъв по степен съд, какъвто е РС – Нова Загора. Териториалната близост на този съдебен орган до [населено място] предполага минимални разходи на участниците в производството и деловодни затруднения.

  Водим от изложените съображения и на основание чл. 43, т. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари