Определение №60086/28.09.2021 по дело №690/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60086

  гр.София, 28 септември 2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Трето наказателно отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети септември две хиляди двадесета и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНТОАНЕТА ДАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: МИЛЕНА ПАНЕВА

  КРАСИМИРА МЕДАРОВА

  при участието на секретаря

  и след становище на прокурора от ВКП Кирил Иванов

  като изслуша докладваното от съдия ДАНОВА наказателно частно дело № 690/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството пред ВКС е образувано по реда на чл. 43, т. 3 от НПК за промяна на местната подсъдност на разглежданото н.о.х.д. № 43/2021 г. по описа на РС – гр.Тополовград, след като с определение № 14 от 18.06.2021 г. съдията-докладчик от районния съд е прекратил делото и го е изпратил на настоящия съд.

  Постъпило е писмено становище на прокурор от ВКП, според което, в случая е налице процесуалното основание на чл. 43, т. 3 от НПК за промяна на местната подсъдност и делото следва да се разгледа от друг, еднакъв по степен съд, тъй като РС – гр.Тополовград не може да образува състав.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, след като обсъди материалите по делото, намира, че са налице условията по чл. 43, т. 3 от НПК за промяна на подсъдността.

  Пред РС – гр.Тополовград е било образувано н.о.х.д. № 43/2021 г. по внесен от РП – Ямбол, ТО – Тополовград обвинителен акт по ДП № 25/2018 г. по описа на РУ – Тополовград по пр. пр. № ТОТ – 168/2018 г. по описа на РП – Ямбол срещу И. Г. П. за извършени престъпления по чл. 269, ал. 1 от НК и чл. 339, ал. 1 от НК.

  С определение № 14 от 18.06.2021 г. по н.о.х.д. № 43/2021 г. по описа на РС – гр.Гополовград, е прекратено производството и делото е изпратено на ВКС за определяне на друг, равен по степен съд, който да го разгледа, тъй като компетентният съд е бил в невъзможност да сформира състав, поради отводи и на двамата съдии от районния съд. Единият съдия се е отвел на основание чл. 29, ал. 1, т. 7 от НПК, а по отношение на другия съдия е било налице основанието по чл. 29, ал. 1, т. 1, б. „а“ от НПК, защото е постановил присъда по н.о.х.д. № 50/2020 г. по описа на РС – Тополовград, която впоследствие е била отменена с решение на Окръжен съд – Ямбол.

  При посочените данни съдът, който е компетентен да разгледа делото по правилата на местната подсъдност, не може да образува състав, поради което са налице условията на пренасяне ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари