*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60085

  гр. София, 28.09.2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховен касационен съд на Република България, Второ наказателно отделение, в закрито съдебно заседание на двадесети и четвърти септември през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЯ ШИШКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НАДЕЖДА ТРИФОНОВА

  ПЕТЯ КОЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Н. Трифонова касационно частно дело № 803 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е образувано на основание чл. 44, ал. 1 от НПК по повод разпореждане № 5724 от 02.09.2021г. на съдия от районен съд- гр. Пловдив по НЧД № 5658/2021г., с което е повдигнат спор за подсъдност пред Върховния касационен съд.

  Прокурорът от Върховна касационна прокуратура е изразил писмено становище, че в случая компетентен да разгледа делото е районен съд гр. Първомай, тъй като е приложима разпоредбата на чл.36, ал.3 НПК.

  Върховният касационен съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Досъдебното производство по дело № 14/2020г. по описана на РП Първомай е образувано за извършено престъпление по чл.209, ал.1 НК за това, че

  през месец ноември 2017г. в [населено място] е възбуждано и поддържано до неустановено дата на месец декември 2017г. заблуждение у Т. К. от [населено място], обв.А., с цел да й се причини имотна вреда. Производството е било прекратено с постановление на прокурора от 04.06.2021г. Недоволна е останала Т.К., която го е обжалвала пред РС-гр.Първомай. С Определение от 24.07.2021г. РС Първомай е прекратил производството, приемайки, че не е компетентен да разгледа жалбата, тъй като видно от постановлението за образуване на ДП деянието е извършено в [населено място]. Изпратил е делото съответно на РС Пловдив за произнасяне.

  С разпореждане № 5724 от 02.09.2021г. на съдия от районен съд- гр. Пловдив по НЧД № 5658/2021г. делото отново е прекратено и е повдигната препирня за подсъдност пред ВКС. Актът на съда е мотивиран с извода, че при преценка на въпросите за подсъдността не следва да се вземе предвид едиствено формулировката на деянието, за което се образува наказателното производство. Следва да се имат предвид събраните до момента доказателства, а те сочат, че се касае за възбуждане и поддържане на заблуждение у К. станало в [населено място], общ.П., [населено място], обв.А., [населено място], общ.А.. В тези населени места е извършено и имуществено разпореждане от страна на пострадалата. И тъй като не може да се определи точно мястото на осъществяване на изпълнителното деяние, то делото следва да се разгледа от съда, в района на който е извършено разследването, респективно това е РС Първомай.

  Върховният ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари