Определение №60085/28.09.2021 по дело №743/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60085

  гр.София, 28 септември 2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Трето наказателно отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети септември две хиляди двадесета и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:АНТОАНЕТА ДАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: МИЛЕНА ПАНЕВА

  КРАСИМИРА МЕДАРОВА

  при участието на секретаря

  и след становище на прокурора от ВКП Мария Михайлова

  като изслуша докладваното от съдия ДАНОВА наказателно частно дело № 743/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството пред ВКС е образувано по реда на чл. 43, т. 3 от НПК за промяна на местната подсъдност на разглежданото н.о.х.д. № 349/2021 г. по описа на РС – гр.Елхово, след като с разпореждане № 461 от 3.08.2021 г. председателят на районния съд е прекратил делото и го е изпратил на настоящия съд.

  Постъпило е писмено становище на прокурор от ВКП, според което, в случая е налице процесуалното основание на чл. 43, т. 3 от НПК за промяна на местната подсъдност и делото следва да се разгледа от друг, еднакъв по степен съд, тъй като РС – гр.Елхово не може да образува състав.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, след като обсъди материалите по делото, намира, че са налице условията по чл. 43, т. 3 от НПК за промяна на подсъдността.

  Пред РС – гр.Елхово е било образувано н.о.х.д. № 349/2021 г., след като с решение № 30 от 20.07.2021 г. по в.н.о.х.д. № 213/2021 г. по описа на ОС – гр.Сливен е била отменена присъда № 260007 от 2.03.2021 г. по н.о.х.д. № 495/2018 г. по описа на РС – гр.Елхово и делото е върнато за ново разглеждане.

  С разпореждане № 461 от 3.08.2021 г. по н.о.х.д. № 349/2021 г. по описа на РС – гр.Елхово е прекратено производството и делото е изпратено на ВКС за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа, тъй като компетентният съд е бил в невъзможност да сформира състав, поради отводи на основание чл. 29, ал. 2 от НПК на двама от съдиите и наличието на основанието по чл. 29, ал. 1, т. 1, б. „а“ от НПК по отношение на другите двама. Причина за самоотводите е обстоятелството, че пострадал по делото е съпруг на съдия – административен ръководител на РС – гр.Ямбол, която се е явявала по делото и като негов повереник.

  При посочените данни са налице условия за пренасяне на делото за разглеждане в друг, равен по степен съд. Делото следва да бъде изпратено за разглеждане на близък по местонахождение районен съд, който същевременно попада извън съдебния район на ОС – гр.Ямбол, а именно РС-гр. Сливен.

  По ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари