Определение №60077/21.06.2021 по дело №1989/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60077

  гр. София, 21.06.2021 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на осми юни през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева ч.гр. д.№ 1989 по описа за 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал.3, т.1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на Т. В. С., в качеството на законен представител на малолетното дете А. В. С. ЕГН [ЕГН], чрез адв. М. П.-А., против определение № 260260 от 23.03.2021г. по ч.гр.д. № 200/2021г. на Софийски окръжен съд, с което е потвърдено определение № 52 от 22.01.2021г. по ч.гр.д. № 1089/2020 г. по описа на Елинпелинския районен съд. С последното е оставена без уважение молбата до съда за издаване на разрешение малолетният А. В. С. да извърши отказ по чл. 52 ЗН от наследството на баща си В. И. С., починал през 2019г.

  Жалбоподателката счита обжалваното определение за неправилно и незаконосъобразно. Отправя искане производството по подадената частна касационна жалба да бъде спряно на основание чл.292 ГПК поради образувано тълкувателно дело.

  Настоящият състав на Върховния касационен съд, ІІ г.о. намира, че е налице основанието по чл. 292 ГПК за спиране на производството по частната жалба.

  Софийски окръжен съд е потвърдил обжалваното определение на районния съд, с което е отказано вписването на отказ от наследство на малолетно лице. Изложил е съображения, че определението е постановено при разширително тълкуване на чл.130, ал.4 СК, чието телеологическо оправдание е спорно и е предмет на образуваното тълкувателно дело № 1/2021г. на ОСГК на ВКС. Посочил е, че вместо да защити интереса на детето, каквато е целта на чл.130, ал.4 СК, съдебният акт би могъл да постигне обратния резултат - обременяване на детето с пълния размер на задълженията при положение, че другият наследник се е отказал от наследството. Този резултат, според съда, би могъл да се избегне чрез приемане на наследството по опис по чл.61, ал.2 ЗН. Освен това, е възможно в наследството да постъпят активи, каквато вероятност има в случая. При посочените мотиви /разкриващи по-скоро несъгласие с акта/ въззивният съд е потвърдил първоинстанционното определение.

  Видно, че определящ за изхода на производството е въпросът дали е допустимо ненавършило пълнолетие дете да направи отказ от наследство и дали този отказ представлява отказ от права по смисъла на чл.130, ал.4 СК. По този въпрос е констатирана противоречива практика на съдилищата и е образувано тълкувателно дело № 1/2021 г. на ОСГК на ВКС.

  С оглед на това и на основание чл. 292 ГПК производството по настоящето дело следва да бъде спряно до постановяване на тълкувателното решение. Определението за спиране не подлежи на обжалване съгласно приетото в Тълкувателно решение № 8/2013г. на ОСГТК.

  Водим от горното, Върховният касационен съд, състав на ІІ г.о.

  О П Р Е Д Е Л И:

  СПИРА производството по ч.гр.д. № 1989/2021г. по описа на Второ гражданско отделение на Върховния касационен съд до постановяване на тълкувателно решение по тълкувателно дело № 1/2021г. на Общото събрание на Гражданска колегия на ВКС по въпроса: Допустимо ли е ненавършило пълнолетие дете да направи отказ от наследство и представлява ли той отказ от права по смисъла на чл. 130, ал. 4 СК.

  Определението не подлежи на обжалване.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  ЧЛЕНОВЕ:


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.


  Цитирани норми и термини

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари