*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно критериите, които следва да съблюдава съдът при приложението на принципа за справедливото обезщетяване на увредените лица при деликт, съгласно чл. 52 ЗЗД.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в публично съдебно заседание на двадесет и седми април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН БАЛЕВСКИ, ПЕТЯ ХОРОЗОВА

при участието на секретаря Силвиана Шишкова като изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова т.д. № 616/2021 год., за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по съвместна касационна жалба на Ф. С. А., ЕГН [ЕГН] и Р. А. И., ЕГН [ЕГН], чрез процесуален пълномощник, против решение № 1 от 04.01.2021 г., постановено по в. гр. д. № 2318/2020 г. по описа на Софийския апелативен съд. Решението се обжалва в частите, с които е отменено решение № 2210 от 24.03.2020 г. по гр. д. № 10511/2018 г. на Софийския градски съд за разликата над 105 000 лв. до присъдените 140 000 лв. за всеки от касаторите, дължими от ДЗИ - ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД като обезщетение за неимуществени вреди от смъртта техния син – Р. Р. А., ЕГН [ЕГН], починал в резултат на ПТП, настъпило на 04.06.2018 г., ведно със законната лихва върху сумите, считано от 02.07.2018 г., и предявените искове за разликата са отхвърлени, ведно със съответните последици.

В касационната жалба се излага, че решението в посочените части е незаконосъобразно, необосновано, постановено при допуснати съществени процесуални нарушения, за което се развиват подробни съображения. Поддържа се, че при определяне на обезщетенията неправилно е приложен критерият за справедливост по чл. 52 ЗЗД, в резултат на което същите са чувствително занижени. Твърди се необсъждане от съда на всички установени и релевантни за предмета на спора обстоятелства в тяхната съвкупност, неотчитане на реалната обществено-икономическа обстановка в страната и това, че ищците са загубили единственото си дете, с което са живеели в общ дом и са имали отношения на взаимна силна обич, привързаност и подкрепа. Моли се решението в обжалваните части да бъде отменено като неправилно и вместо него да се постанови друго по същество, с което исковете да бъдат уважени, чрез присъждане на още по 35 000 лв. за всеки от касаторите. Претендират се и разноските за всички инстанции.

Ответникът по касация, чрез процесуален пълномощник, с писмен отговор в срока по чл.287 ГПК изразява становище за неоснователност на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари