*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За задължението на съда, сезиран с искане за освобождаване от държавна такса и разноски, да изследва и извърши преценка доколко доходите на молителя, материалното и имущественото му състояние, семейното му положение и здравословното му състояние, съпоставени с размера на държавната такса, позволяват нейното заплащане.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на трети февруари през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
АННА БАЕВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

изслуша докладваното от съдия Анна Баева ч.т.д. № 2327 по описа за 2021г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

История на спора

Образувано е по частна касационна жалба на М. Ж. В. и С. Д. Д., представлявани от адв. П. К., срещу определение № 255 от 23.06.2021г. по в.ч.гр.д. № 1294/2021г. на ОС – Стара Загора, с което е потвърдено определение № 260591 от 19.03.2021г. по гр.д. № 277/2021г. на Районен съд – Казанлък. С потвърденото първоинстанционно определение е оставено без уважение искането на частните жалбоподателки за освобождаването им от държавна такса и разноски по делото.

Мотиви

Частните жалбоподатели поддържат, че обжалваното определение е неправилно, тъй като въззивният съд не е обсъдил всички обстоятелства, които са от значение за освобождаването от държавна такса и разноски и неправително е приел, че разполагат с достатъчно средства да заплатят дължимите такси и разноски в производството, въпреки че доходите им не надвишават с много стойността на необходимата издръжка на живот според общодостъпните данни и са непостоянни. В изложението си по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК, инкорпорирано в частната касационна жалба, правят искане за допускане на касационно обжалване на въззивното определение на основание чл.280, ал.1 ГПК, т.1 и т.3, като сочат следните процесуалноправни въпроси:

1. При решаване на въпроса за освобождаване от държавна такса как се определя дали едно лице действително не разполага с парични средства, достатъчни за заплащане на държавна такса и разноски по делото? В случай че е необходимо ищецът месеци да събира необходимата сума за плащане на държавната такса, следва ли да се приеме, че същият разполага с достатъчно средства?

2. При решаване на въпроса за освобождаване от държавна такса съдът може ли да откаже освобождаване от държавна такса и разноски само защото молителките не били отговорили според съда на всички поставени въпроси, при условие че техните отговори нямат пряко отношение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари