Определение №6/06.01.2022 по дело №428/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 6

  гр. София, 06.01. 2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и четвърти ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  EВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 428 по описа за 2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Н. Г. Н. от [населено място], обл. В., срещу решение № 709 от 13.04.2020 г., постановено по в. гр. д. № 3730/2019 г. на Апелативен съд - София. С посоченото решение е отменено решение № 74 от 02.05.2019 г. по т. д. № 141/2018 г. на Окръжен съд - Враца и е отхвърлен предявеният от Н. Г. Н. против „ОЗК Застраховане“ АД иск с правно основание чл.226, ал.1 КЗ /отм./ за заплащане на сумата 60 000 лв., претендирана като обезщетение за претърпени неимуществени вреди от причинената при ПТП на 17.04.2014 г. смърт на Г. Г. А. - сестра на Н. Г. Н..

  В касационната жалба се прави искане за отмяна на обжалваното решение като неправилно на основанията по чл.281, т.3 ГПК и за уважаване на иска в пълен размер. Касаторът изразява несъгласие с извода на въззивния съд за недоказаност на предпоставките за присъждане на обезщетение за претърпените по повод смъртта на сестра му неимуществени вреди. Навежда оплаквания, че от събраните в хода на първоинстанционното производство доказателства, неопровергани пред въззивната инстанция, е установена по категоричен начин активната му материалноправна легитимация за получаване на обезщетение и че отричането на правото на обезщетение от въззивния съд съставлява нарушение на принципа за справедливост по чл.52 ЗЗД.

  С жалбата е представено изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, в което допускането на касационно обжалване е обосновано с основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК. Бланкетно са посочени и основанията по чл.280, ал.1, т.2 и т.3 ГПК и чл.280, ал.2, пр.3 ГПК.

  Ответникът по касация „ОЗК Застраховане“ АД - [населено място], изразява становище за недопускане на обжалваното решение до касационен контрол и за неоснователност на касационната жалба по съображения, изложени в писмен отговор от 19.01.2021 г.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, след преценка на данните и доводите по делото, приема следното :

  Касационната жалба е допустима - подадена е от надлежни страни в срока по чл.283 ГПК срещу решение на въззивен съд, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари