Определение №6/25.01.2022 по дело №4162/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 6

  София, 25.01.2022

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в открито заседание на двадесети януари две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

  Членове: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

  ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Генчева ч. гр. д. № 4162 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3, предл.1 ГПК. С определение № 597 от 31.08.2021 г. по ч. гр. д. № 543/2021 г. на Русенския окръжен съд е потвърдено определение № 260860/18.05.2021 г. по гр. д. № 5924/2020 г. на Русенския районен съд, с което е било прекратено производството по предявения от С. С. Ж. против „Интер Тера“ ООД и Р. К. Ж. иск по чл.124, ал.1 ГПК за установяване правото на собственост на ищеца върху апартамент № 2 в [населено място], [улица], вх.3.

  Въззивният съд е приел, че основанията, на които ищецът претендира по настоящото дело право на собственост върху процесния апартамент, са две: че ищецът е изключителен собственик на апартамента, въпреки че той е закупен по време на брака му с ответницата Р. Ж., тъй като средствата за закупуването му произтичат от личен жилищноспестовен влог на ищеца в Д. и заемни средства от брат му, които той е върнал, евентуално поради липса на съвместен принос на съпругата му в придобиване на имота. Прието е, че 1/2 ид. част от този имот е била изнесена на публична продан за задължения на Р. Ж. и с постановление от 04.05.2018 г. по изп. д. № 414/2017 г. на ЧСИ В.М. е възложена на другия ответник „Интер Тера“ ООД.

  Съдът е констатирал, че с влязло в сила решение по гр. д. № 6222/2018 г. на Русенския районен съд е бил отхвърлен предявеният от С. С. Ж. срещу „Интер Тера“ ООД и Р. К. Ж. положителен установителен иск за собственост на същия апартамент, основан на твърдения, че договорът по нотариален акт № ...../1994 г., с който апартаментът е бил закупен от Р. Ж., е договор по чл.22, ал.1 ЗЗД в негова полза, което изключвало презумпцията на чл.21, ал.3 СК за съвместен принос.

  При тези данни въззивният съд е приел, че по-късно заведеният иск за собственост е процесуално недопустим. Спорът за собствеността на имота е решен с влязлото в сила решение по гр. д. № 6222/2018 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари