*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 599

  София, 1.07..2022г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание на седемнадесети март , две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията Емил Томов

  гр. дело №3652/2021г.

  Производството е по чл. 288 от ГПК .

  Образувано е по касационна жалба на В. Р. Т. и С. Д. Т. чрез адв. Б. К. от АК С. срещу решение №46 от 07.07.2021г по в.гр.дело № 195/2021г. на Апелативен съд –В. , с което е потвърдено решение № 529 от 12.03.2021г на Окръжен съд-Варна Отвърлен е иск на касаторите за аангажиране отговорността на ответника Д. Т. И. на основание чл.189, ал.1, изр.1, предл. 1 и 2 от ЗЗД и по чл.86 от ЗЗД ,продал им на 26.02.2020г лек автомобил „Шкода К.“за който непосредствено след продажбата е установено ,че обявен за издирване в Шенгенската информационна система по сигнал на лизингова компания “LeasePlan” Репулбика Чехия, като предмет на престъпление „обсебване“. В тази връзка, автомобилът е бил доброволно предаден от ищците на ОДМВР РУ С. съгласно чл.84, ал.2 ЗМВР, като е съставен протокол . Същият все още се съхранява от полицейските органи и не е бил предаден на органите в издирващата държава по линия на полицейското сътрудничество, тъй като в законния 60-дневен срок не е постъпило такова искане..Ответникът И. , като е оспорил иска с твърдение ,че е прехвърлил собственост ,е представил като доказателство регистрационни документи за установяване на свое придобивно основание покупко -продажба от физическо лице чужд гражданин , въз основа на рестрационни документи от Швеция В Р.България автомобилът е получил регистрация като внос от Швеция. Установено е ,че се води разследване за документно пристъпление ,по което не са привличани обвиняеми лица. С нотариална покана ищците са заявили разваляне на договора с продавача. Пред въззивната инстнация са изтъкнати и нови обстоятелства.У нас разследващите органи ,с постановление на ВРП от 07.05.2021г са отказали да върнат автомобила на ищеца ,тъй като бил веществено доказателство по водено разследване в страната за престъпление по чл.316 ,вр чл. 308 НК, извършено при регистрацията на автомобила в Сектор ПП В.. В постановлението на ВРП е изтъкнато като съображение и воденото разледване в Р.Чехия ,като по безспорен начин било установено ,че автомобилът е обект на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари