*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Очевидна неправилност на въззивното решение поради допусната аритметическа грешка, която е пряко установима от мотивите на обжалвания съдебен акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на четиринадесети юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ГЕНИКА МИХАИЛОВА, АНЕЛИЯ ЦАНОВА

като разгледа докладваното от съдия Цанова дело № ******/2022 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по подадени и от двете страни по спора касационни жалби.

С касационната жалба на ответника Н. С. Н., действащ чрез адв. С.К., се иска допускане на касационно обжалване на постановеното от АС- Велико Търново № ****** г. в частта, с която е потвърдено решение № ******г., в частта, с която е осъден да заплати на „Донев“ ЕООД сумата от 7 165,51 лв., както и в частта, с която е отменено решението на ОС- Габрово, с което са отхвърлени претенциите за заплащане на неустойка за забавено плащане и е осъден да заплати на „Донев“ ЕООД неустойка в общ размер на 13 284,64лв. Твърди, че в обжалваните части решението е неправилно поради нарушение на материалния закон и необосновано и иска да бъде отменено, с присъждане на разноски.

Мотиви

С жалбата е представено изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК, в което като основания за допускане на касационно обжалване се сочат основанията по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК и чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК.

С писмения си отговор „Донев“ ЕООД изразява становище за недопускане на обжалваното решение до касационен контрол и за неоснователност на касационната жалба.

С касационната жалба на ищеца „Донев“ ЕООД, действащ чрез адв. Н. М., се иска допускане на касационно обжалване на постановеното от АС- Велико Търново решение № 231/29.09.2021г. по гр.д. № 183/2021 г. в частта, с която е отменено решение № 260013/22.02.2021 г. на ОС- Габрово по гр.д. № 57/2019 г. за сумата над 7 169,51 лв. до присъдените с първоинстанционното решение 13 025,60 лв., като очевидно неправилно и иска да бъде отменено и вместо него бъде постановено друго, с което тази претенция бъде уважена за цялата сум, с присъждане на разноски.

С жалбата е представено изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК, в което като основание за допускане на касационно обжалване се сочи основанието ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари