Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

Определение за недопускане

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 584

Гр.София, 23.06. 2022г.

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на седми юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

МАЙЯ РУСЕВА

при участието на секретаря ..., като разгледа докладваното от съдията Русева г.д. N.850 по описа за 2022г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на М. М. С. чрез адв.Н. И. М. срещу решение №.774/5.07.21 по г.д.№.4062/2021 на АС София, 10с., с което е потвърдено решение №.4866/11.08.20 по г.д.№.9565/2016 на СГС за отхвърляне на предявения от касатора иск за сумата 30000лв. обезщетение за неимуществени вреди, който е квалифициран по чл.2 ал.1 т.2 ЗОДОВ-за нарушаване на права, защитени от чл.5 пар.2 от ЕКЗПЧОС.

Ответната страна Прокуратурата на Република България не взема становище.

Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК, от процесуално легитимирано за това лице, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение и е процесуално допустима.

За да се произнесе относно наличието на предпоставките по чл.280 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, ВКС съобрази следното:

С атакуваното решение е прието, че е било образувано досъдебно производство /ДП №.ЗМ 763/2013 по описа на 1 РУП Стара Загора, пр.пр. №.2573/12/, водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.216 ал.1 НК /за това, че противозаконно е повредил чужда недвижима вещ - дворно място в [населено място], [улица].89, собственост на Г. И./ и чл.325 НК; в жалбата на пострадалите лица, във връзка с която е образувано, ищецът е бил посочен като извършител на престъпните деяния; с постановление от 3.09.13 разследващ полицай от РУ Стара Загора е назначил съдебно-психолого и психиатрична експертиза, която да даде писмено заключение за вменяемостта на М.С. - дали е разбирал свойството и значението на извършеното инкриминирано деяние и могъл ли е да ръководи постъпките си; съгласно заключението на вещите лица същият страда от „персистиращо налудно разстройство“ от м.09.12г., което заболяване изключва неговата вменяемост; въз основа на горната констатация, с постановление от 31.10.13 досъдебното производство е било прекратено, като е инициирано производство за принудителни медицински мерки по чл.89б.“б“ НК - прокуратурата е внесла предложения в съда за прилагане на принудителна медицинска мярка по чл.89 б.“б“ НК, каквато е била наложена от РС Стара Загора /процедурата за реализация ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

Leave a comment

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!