*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 58

  гр. София, 02.08.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Второ гражданско отделение, в открито съдебно заседание на тринадесети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  при участието на секретаря Теодора Иванова, изслуша докладвано от съдията Николова гражданско дело № 783 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.303 и сл. ГПК.

  Образувано е по молба с вх. № 260171 от 2.02.2022 год., подадена от Г. И. М. и П. Г. М. от [населено място], чрез пълномощника им адв. Д. М. от АК-П., за отмяна на влязлото в сила решение от 18.03.2021 год. по гр. д. № 845/2019 год. на районен съд – Велинград, потвърдено с решение от 9.07.2021 год. по гр. д. № 398/2021 год. на Пазарджишкия окръжен съд. С него молителите са осъдени да премахнат на основание чл. 109 ЗС строеж „Монументално декоративен елемент – пано“ в УПИ ** в кв. 130 по плана на [населено място].

  В молбата за отмяна същите се позовават на заповед № 619 от 22.04.2019 год. на кмета на община Велинград и определение № 153 от 28.01.2020 год. по адм. д. № 3682/2020 год. на АС – Пазарджик, потвърдено от ВАС, с което е отхвърлена жалбата срещу заповедта на кмета. С нея е прекратено образуваното административно производство за премахване на горния строеж.

  Молителите считат представените писмени доказателства за нови такива, от съществено значение за делото, които не са им били известни при решаването на спора, обосновавайки наличие на основание за отмяна на влязлото в сила решение по чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК.

  Позовават се и на основание по чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК, поддържайки становище за допуснато нарушение на правото на участие по делото, приключило с атакуваното влязло в сила решение, на други съсобственици в имота, поради неконституирането им като заинтересовани страни. В тази връзка е представено и решение по гр. д. № 680/2011 год. на ВКС, І г. о., с което срещу тях е уважен ревандикационен иск за предаване владението върху подробно описан апартамент в сградата, построена в УПИ **, кв. 130 по плана на [населено място].

  Позовавайки се на представените писмени доказателства, както и на допълнително представени експертно заключение от арх. О. А. и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари