Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Определение

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 571

София 20.06.2022 г.

В И М Е Т О НА Н А Р О Д А

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на петнадесети март, две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател: МАРИО ПЪРВАНОВ

Членове: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

МАЙЯ РУСЕВА

изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело № 3846/2021 г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Великотърновската апелативна прокуратура срещу решение №73 от 24.06.2021 г. по гр. дело №101/2021 г. на Великотърновския апелативен съд, с което след частична отмяна на решение №Р-504 от 10.11.2020 г. по гр. дело №244/2020 г. на Софийския градски съд Прокуратурата на Република България е осъдена да заплати на Д. П. П., със съдебен адрес – [населено място], 16 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на основание чл. 2, ал.1, т.3 ЗОДОВ.

Въззивният съд е приел, че от задържането на ищцата на 03.12.2010 г. по реда на ЗМВР за срок от 24 часа до прекратяване на повдигнатото срещу нея обвинение по чл.278 ал.6 изр.1 ал.1 НК - на 25.03.2015 г., е изминал продължителен период от време от четири години и четири месеца, през който период същата е изпитвала притеснения, неудобство, срам, страх за бъдещето си, стрес, напрежение, унижение и засягане на честта и достойнството й, подтиснатост, безпокойство, нарушение на съня, усещане за безперспективност. Това са негативни емоции, влошаващи сериозно качеството на живот за дълъг период от време. Следва да се отчете обстоятелството, установено от свидетелските показания, че както задържането, така и личният обиск на ищцата, са били извършени изключително грубо, цинично, унизително за достойнството и честта й, оставяйки отпечатък в съзнанието й за дълго време напред. И досега тя изпитва страх. Ищцата е образован и интелигентен човек, цял живот е била преподавател в училище и директор, достоен член на обществото, с принципи и цели, включващи разработване на докторантура в областта на археологията. Именно поради тази й личностна характеристика, усещането за унижение и несправедливост, е изживяно от ищцата още по-болезнено. Поради високо развитото й чувство на отговорност, поради повдигнатото й обвинение не е могла да си позволи да приеме предложената работа в археологичекия резерват „Деултум“-с.Д., обл.Бургас. Ищцата е влошила отношенията със сина си заради повдигнатото обвинение. След преценка продължителността на наказателното производство, неговия характер, вида и тежестта на деянието, тежестта на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

Leave a comment

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!