*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 567

  гр. София, 17.06. 2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на единадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  НИКОЛАЙ ИВАНОВ

  като разгледа докладваното от съдията Стоянова гр. д. № 230 от 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Подадена е касационна жалба от И. Д. Д. чрез адв. В. Д. Д., срещу въззивно решение № 123 от 01.10.2021 г., постановено по в. гр. д. № 313/2021 г. по описа на Апелативен съд – Велико Т., с което е потвърдено решение № 84 от 02.07.2021 г., постановено по гр. д. № 124/2021 г. на Окръжен съд – Габрово, с което е отхвърлена молбата на И. Д. Д. за предоставяне на информация за биологичния й произход.

  В касационната жалба са релевирани оплаквания за неправилност и необоснованост на решението. Искането е за неговата отмяна.

  В изложението на основанията за допускане на касационното обжалване по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК от касатора се поддържа искане за допускане в приложното поле на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК и чл. 280, ал. 2, предл. 3 ГПК. Поставят се следните въпроси: 1/ „Тайната на осиновяването поставя ли в риск осиновения и неговите низходящи да създадат връзки със свои близки биологични родственици, които попадат под забраната на чл. 7, ал. 2 СК?“; 2/ „Има ли отправената към Република България от Съвета по правата на човека към ООН препоръка за въвеждане на законодателство, което да забранява тайната на осиновяването и да гарантира правото на осиновеното дете да знае своя произход?“; 3/ Защитено ли е правото на детето да познава своя произход, определено още като право на идентичност и как се изгражда индивидуалната идентичност на осиновеното дете, ако не знае своя произход?“; 4/ Кои са тези „важни обстоятелства“ по смисъла на чл. 105 СК, при наличието на които съдът би допуснал разкриване произхода на осиновеното лице?; 5/ „Правилни и законосъобразни ли са решения или други съдебни актове, постановени от съдебни състави в Република България, които в производството по чл. 105 СК не прилагат чл. 5, ал. 4 от Конституцията на РБ, чл. 7 и чл. 8 от Конвенцията за правата на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари