*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 565

  гр. София 17.06. 2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на осми юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  НИКОЛАЙ ИВАНОВ

  като разгледа докладваното от съдията Стоянова гр. д. № 821 от 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Г. Н. П., чрез адв. К. Н., срещу въззивно решение № 473 от 27.11.2021 г. по в. гр. д. № 706/2020 г. по описа на Окръжен съд – Велико Търново, с което е отменено решение № 92/17.07.2020 г. по гр. д. № 174/2020 г. по описа на Районен съд – Павликени, и като краен резултат е уважен предявеният от А. Б. Я. иск с правно основание чл. 127, ал. 2 СК, като упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете Б. А. Я. е предоставено на бащата А. Б. Я., при който да е местоживеенето на детето, а по отношение на майката Г. Н. П. е определен режим на лични отношения и същата е осъдена да заплаща месечна издръжка в размер 152 лв., отхвърлен е предявеният от малолетния Б. А. Я., чрез неговата майка и законен представител Г. Н. П., иск за заплащане на издръжка за минало време, считано от 01.02.2020 г. до 05.03.2020 г. в размер на 250 лв. като неоснователен, а по отношение на разноските Г. Н. П. е осъдена да заплати на А. Б. Я. сумата от 1058,22 лв., представляваща разноски по производството, направени пред двете съдебни инстанции.

  В касационната жалба се релевират доводи за неправилност на решението поради допуснато нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост – основания по чл. 281, т. 3 ГПК. Поддържа се също, че атакуваното решение е очевидно неправилно на основание чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК. Искането е за неговата отмяна и присъждане на разноски по делото.

  В изложението на основанията за допускане на касационното обжалване касаторът посочва в приложното поле на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК следните правни въпроси: 1/ „При преценяване интереса на детето, следва ли да се вземе предвид неговата възраст, нужди и привързаност, кой е полагал грижите за него до момента и следва ли да ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари