*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 562

  София, 17.06.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на осми март, през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  като изслуша докладваното от съдия М. Първанов гр.д.№3775 по описа за 2021 г. и за да се произнесе взе пред вид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на С. М. Г., [населено място], подадена от пълномощника му адвокат И. Н., против въззивно решение №261444 от 04.03.2021 г. по в.гр.д. №10747/2020 г. на Софийския градски съд, с което е потвърдено решение от 21.04.2020 г. по гр. дело №4616/2019 г. на Софийския районен съд. С първоинстанционното решение касаторът е осъден на основание чл. 233, ал. 1 ЗЗД да освободи и предаде на П. Г. Д. апартамент №33, находящ се в [населено място], състоящ се от две стаи, кухня и други сервизни помещения, с площ от 63.03 кв.м., ведно с 1.089 % ид.ч. от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото. Въззивният съд е приел, че на 11.05.2015 г. между страните е бил сключен валиден договор за наем на процесния имот за срок от 1 година, считано от 01.06.2015 г. Ответникът по иска, като наемател, се задължил да заплаща на ищеца, като наемодател, месечна наемна цена в размер на 500 лв. до 10-то число на текущия месец, както и консумативните разходи във връзка с ползването на имота, в т.ч. входна такса. Страните постигнали съгласие, че след изтичане срока на договора същият може да бъде продължен – чл. 13. В раздел „Допълнителни разпоредби“ от договора за предвидени следните хипотези на прекратяване на действието на договора: 1/ при изтичане на уговорения срок; 2/ по взаимно съгласие на страните, изразено с двумесечно предизвестие и 3/ при забавяне на плащането над 1 месец. Ищецът е предоставил на ответника ползването на наетия имот. С нотариална покана, представена на 03.09.2018 год. на нотариус Й., с рег.№343 на НК, ищецът уведомил ответника, че отправя едномесечно предизвестие за прекратяване на договора за наем, тъй като същият се е превърнал в безсрочен и го поканил след изтичането му да опразни процесния недвижим имот. Поканата била връчена на ответника на 13.09.2018 г. Наемното правоотношение между страните е възникнало като срочно – крайният ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари