*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация


Анотация

Въпроси

1. Приложим ли е чл. 76, ал. 1 ЗН към разпореждане, извършено от наследник с част от наследствения дял, в полза на външно на съсобствеността лице, ако другият наследник притежава и дял от имота на основание различно от наследяване /дарение/?

2. Налице ли е промяна в квотите на съсобствеността при делба с трети съсобственик, при която е поставено в общ дял имущество на двама съделители?

Отговори
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в открито съдебно заседание на осемнадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

при участието на секретаря Анета Иванова като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова гражданско дело № ******/2021 г. по описа на ВКС, Гражданска колегия, първо отделение, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК и сл.

История на спора

В. С. К. е обжалвал въззивното решение на Старозагорския окръжен съд № ******г. по допускане на делбата, в частта за квотите на съделителите и участниците в съсобствеността.

Ответникът „Стара Загора проект“ ЕООД е подал писмен отговор, в който изразява становище, че въззивното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Ответницата Д. Л. М. не е подала отговор на касационната жалба.

Касационни въпроси

Касационната жалба е приета за допустима и е допусната за разглеждане по същество с определението по чл. 288 ГПК № 60392 от 15.11.2021 г. по правните въпроси: 1. Приложим ли е чл. 76, ал. 1 ЗН към разпореждане, извършено от наследник с част от наследствения дял, в полза на външно на съсобствеността лице, ако другият наследник притежава и дял от имота на основание различно от наследяване /дарение/ ? и 2. Налице ли е промяна в квотите на съсобствеността при делба с трети съсобственик, при която е поставено в общ дял имущество на двама съделители? По първия въпрос е констатирано противоречие между изводите на съда , че в хипотезата, описана във въпроса, не се прилага чл. 76 ЗН , с практиката на ВКС по чл. 290 ГПК – решение № 70 от 15.07.2014г. по гр.д.№ 7091/2013г. на ВКС, І г.о. По втория въпрос касационното обжалване е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК.

Мотиви

По основанията за допускане на касационното обжалване, Върховният касационен съд, първо гражданско отделение, намира следното:

По първия правен въпрос настоящият състав ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари