*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  9

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 559

  гр. София, 05.07.2022 г.

  Върховен касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети април две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОЯ АТАНАСОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

  ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

  като разгледа докладваното от съдия Зоя Атанасова

  гр. дело № 4343 по описа за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх.№ 9483 от 07.09.2021 г., подадена от Комплекс за социално-здравни услуги “Света Петка”, населено място, чрез адвокат С. П., срещу решение № 329 от 23.08.2021 г. по в.гр.д.№ 1614/2021 г. на Пловдивски окръжен съд, с което е потвърдено решение № 261380 от 29.04.2021 г. по гр.д.№ 16341/2020 г. на Пловдивски районен съд, с което е признато за незаконно и отменено уволнението на Д. К. Д., осъществено със Заповед № 246/06.10.2020 г., издадена от директора на Комплекс за социално-здравни услуги “Света Петка” Пловдив, с която е прекратено трудовото правоотношение между страните на основание чл.330, ал.2, т.6 КТ, възстановена е ищцата на заеманата преди уволнението длъжност “счетоводител” при ответника. Поддържаните основания за неправилност на решението по чл.281,т.3 ГПК са нарушение на материалния закон, съществени нарушения на процесуалните правила и необоснованост. Искането е да се допусне касационно обжалване по поставените въпроси в изложението, да се отмени въззивното решение и вместо него се постанови друго, с което предявените искове с правно основание чл.344,ал.1,т.1 и т.2 КТ се отхвърлят.

  В изложение към касационната жалба се поддържа наличието на основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК по следните въпроси: 1. При преценка по чл.189 КТ следва ли да се вземат предвид вида и броя на извършените нарушения на трудовата дисциплина, характера на заеманата длъжност и отражението на нарушението върху цялостната дейност на работодателя; 2. Нарушени ли са изискванията на чл.195, ал.1 КТ относно съдържанието на заповедта за налагане на дисциплинарно наказание за нарушение, извършено като продължавано такова, чрез посочване на момента на откриване на нарушението, без да е посочен период на извършването му и това би ли довело до игнориране от съда на дисциплинарното нарушение при формиране на извод за правилността на дисциплинарното уволнение; 3. Длъжен ли е работника/служителя да изпълнява заповеди на работодателя, свързани с трудовия процес, които не са включени в трудовата му характеристика; 4. Длъжен ли е съдът да обсъди всички релевирани от страните ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари