*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №556

  гр. София, 16.06. 2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на шестнадесети март през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  като разгледа докладваното от съдия Орешарова гр.дело № 4149 по описа за 2021 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Зуки БГ“ ООД, подадена чрез адв. Д., ВАК срещу решение № 993/01.06.2021г. на Окръжен съд-Варна, постановено по в.гр.д. №881/2021г. на ВОС, с което, като е потвърдено решение №261725/17.12.2020г. на Районен съд-Варна, по гр.д.№ 1689/2020 г. на ВРС, е отхвърлен предявеният от касатора иск срещу ЧСИ Д. З. П.-Я. за осъждане на ответницата на основание чл. 441 ГПК, вр. с чл. 45 ЗЗД да му плати сумата в размер на 16 675,04лв. – обезщетение за причинените му имуществени вреди, настъпили в резултат на проведено процесуално незаконосъобразно принудително изпълнение, изразяващо се в бездействието на ЧСИ да заличи наложената по и.д. №245/2019 г. възбрана на собствен на ищеца имот, находящ се в [населено място], ул. „роза“ № 29А, вх. В, ет. 4, ап. 78, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на задължението. Обезщетението включва сумите от: 9000 лв. претърпяна загуба, изразяваща се в заплатено от ищеца на трето лице по спора обезщетение за разваляне на предварителен договор от 14.01.2020 г. предвид неизпълнението на ищеца да прехвърли недвижимия имот, предмет на предварителния договор, без вещни тежести; 2675,04 лв. пропусната полза, представляваща неполучена печалба от продажбата на недвижимия имот поради разваляне на предварителен договор от 14.01.2020 г; 5000 лв. претърпяна загуба, изразяваща се в невъзможността да се разпорежда свободно със собствеността върху процесния имот предвид наложената възбрана и злоупотребата с право от страна на ЧСИ.

  Касаторът счита, че решението е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост.

  В изложението към касационната жалба във връзка с основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК е поставен следният въпрос: Дали след провеждане на публична продан на възбранен недвижим имот по изпълнително дело вписаната възбрана на този имот следва да бъде заличена? Твърди се, че настъпилите промени в законодателството – новата ал. 4 на чл. 433 ГПК /ДВ, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари