*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 554

  гр. София, 04.07.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на девети юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 210 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ищеца по делото – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) срещу решение № 50/22.10.2021 г., постановено по въззивно гр. дело № 336/2021 г. на Пловдивския апелативен съд (ПАС). С обжалваното въззивно решение, като е потвърдено първоинстанционното решение № 21063/14.04.2021 г. по гр. дело № 306/2019 г. на Кърджалийския окръжен съд, е отхвърлен, предявеният от жалбоподателя срещу П. Р. В. и Ю. Х. В., иск по чл. 153, ал. 1 от ЗПКОНПИ за отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност 75 623.83 лв. (подробно описано); в тежест на жалбоподателя са възложени разноските по делото.

  Касационната жалба на ищеца КПКОНПИ е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това лице срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. В жалбата се поддържат оплаквания за неправилност на същото, поради нарушение на материалния закон и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 3 от ГПК.

  Ответниците П. и Ю. В. не са подали отговори на касационната жалба.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 от ГПК на комисията-жалбоподател се сочи, че са налице основания по чл. 280, ал. 1, т. 3 и ал. 2 от ГПК за допускане на касационното обжалване. В тази връзка се сочи, че ПАС се произнесъл по материалноправен въпрос, по който имало обективирано становище на ВКС и който, според жалбоподателя, бил от значение за точното прилагане на ЗПКОНПИ и за развитието на правото. В изложението обаче не е формулиран материалноправен (или процесуалноправен) въпрос по смисъла на чл. 280, ал. 1 от ГПК. Вместо това жалбоподателят преповтаря част от оплакванията си за неправилност на въззивното решение поради нарушение на материалния закон, поддържани в касационната жалба.

  Съгласно задължителните указания по приложението на чл. 280, ал. 1 от ГПК, дадени с т. 1 от TP № 1/19.02.2010 г. на ОСГТК на ВКС, правният въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари