*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен с Решение №61/17.05.2022 по дело №723/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За критериите за определяне на размера на претърпени неимуществени вреди по справедливост - чл. 52 ЗЗД.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, второ отделение в закрито заседание на 26 януари, две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН БАЛЕВСКИ, ПЕТЯ ХОРОЗОВА

като изслуша докладваното от съдия Боян Балевски търговско дело №723/2021 г. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба от страна на пълномощника на Г. И. Г. [ЕГН] срещу решение № 12 447 от 07.12.2020 г. на Софийски апелативен съд по в. гр.д. №1660//2020 г., в ЧАСТТА, с която е било отменено частично първоинстанционното решение №43 от 03.01.2020 г. по т.д. № 46//2019 г. на ОС-Видин , и вместо отменената част е постановено друго, с което е отхвърлен искът на касатора срещу ЗАД“БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ АД , предявен на основание чл.432 КЗ за разликата над сумата от 5 000 лева до 60 000 лева -обезщетение за претърпени болки и страдания, претърпени от ищеца от смъртта на неговата сестра И. И. В., в резултат на пътно-транспортно произшествие / съкр.ПТП /, настъпило на 15.12.2016 г. и искът за присъждане на законната лихва върху тази разлика за периода от настъпване на ПТП до окончателното плащане, както и в частта за присъдените в тежест на касатора съдебноделоводни разноски.

В касационната жалба се навеждат оплаквания за неправилност на въззивното решение, постановено по въззивна жалба от страна на ответника-застраховател на ГО на водача на МПС, относно преценката за размера на присъденото обезщетение и приетия от съда процент съпричиняване на вредоносния резултат от страна на пострадалата, с оглед установените факти по делото.

В изложението на основанията за допускане на касационното обжалване жалбоподателят сочи, че правните въпроси от значение за спора са решени в противоречие със задължителната практика на ВКС и с практиката на ВКС по чл.290 ГПК – основание за допускане до касация, съгласно чл.280 ал.1, т.1 ГПК.

Ответникът по касационната жалба ЗАД“БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ АД изпраща писмен отговор, изготвен от процесуален представител, със становище за липса на основания за допускане на касационно обжалване.

Мотиви

Върховният касационен съд, Търговска колегия, второ отделение , като констатира, че решението е въззивно и цената на иска е над 20 000 лева намира, че касационната жалба е допустима, редовна и подадена в срок.

За да счете иска за неоснователен, въззивният ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в


Цитирани норми и термини

ИЗТОЧНИКВКС - линк към акта на страницата на съда
съдия Боян Балевски
Боян Балевски завършва Юридическия факултет на СУ“ Св. Климент Охридски“ през 1991 година. Започва професионалната си кариера като младши съдия в Пловдивски окръжен съд през 1992 г. Последователно е бил съдия в Районен съд-Пловдив, в Софийски районен съд и в Софийски градски съд. От 2012 година и понастоящем е съдия в Търговска колегия на Върховен касационен съд.
0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари